Rommelige Chez Brood mist verhaallijn

Het is geen toeval dat de voorstelling over Herman Brood dit jaar zijn première beleeft. Het is namelijk precies 15 jaar geleden dat de Nederlandse zanger en kunstenaar overleed. Als Brood nog geleefd had, was hij dit jaar 70 jaar geworden. Bart Chabot vond dat zijn goede vriend een eigen voorstelling verdiende en schreef daarom, in samenwerking met Xandra Brood, het script voor Chez Brood. Dit is de titel die Herman Brood voor zijn solovoorstelling bedacht had, maar die er helaas nooit gekomen is.

Chez Brood, geproduceerd door Bos Theaterproducties, schetst een portret van de Nederlandse rock en roll legende en een aantal belangrijke mensen in zijn leven. Zo zien we zijn vrouw Xandra Brood (Anne Lamsvelt), zijn moeder (Rosa Reuten) en zijn twee goede vrienden Jules Deelder (Tibor Lukács) en Bart Chabot (Owen Schumacher). We zien fragmenten uit zijn leven en zijn grootste hits komen voorbij, gespeeld door een live band onder leiding van Jan Rot.

Interessante invalshoek van Chez Brood is dat we niet simpelweg zijn levensverhaal voorgeschoteld krijgen. Helaas pakt dit niet helemaal goed uit, omdat de verhaallijn van de voorstelling te mager is. We zien fragmenten uit zijn leven, maar een echt verhaal ontbreekt. Hierdoor is het lastig om in de voorstelling te komen en je betrokken te voelen bij de personages. Er wordt zo snel voorbij gegaan aan de emotionele momenten, dat ze niet binnenkomen.

De acteurs maken gelukkig veel goed. Stefan Rokebrand weet dicht bij Herman Brood te komen. Niet alleen qua uiterlijk, ook zijn manier van bewegen en zijn stemgeluid komen dicht bij die van Brood. De wisseling van de ietwat arrogante, mediageile rock en roll junkie naar de man die kapot is gegaan aan de drank en de drugs is overtuigend. De imitaties van Tibor Lukács en Owen Schumacher als respectievelijk Jules Deelder en Bart Chabot zijn raak. De twee acteurs zorgen voor de nodige humor in de voorstelling. Aandoenlijk is Rosa Reuten als Brood zijn moeder, die verhalen vertelt over de jonge, verlegen Brood die gepest werd door zijn klasgenootjes. Anne Lamsvelt heeft een prettige zangstem en levert sterk acteerwerk.

Ondanks dat de acteurs in Chez Brood hun rol overtuigend vertolken, ontbreekt er een verhaallijn in de voorstelling. Het verhaal gaat niet echt ergens heen en door de fragmentarische vertelling blijven de personages op afstand. De humor trekt de voorstelling naar een hoger niveau en is daarmee de kracht van Chez Brood. Als toeschouwer kom je helaas niet echt veel over Herman Brood te weten, waardoor de voorstelling met name interessant lijkt voor fans van de kunstenaar.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies