Amandla! Mandela vertelt het brave levensverhaal van Nelson Mandela

Al eerder in het seizoen 2009/2010 was de musical over Nelson Mandela te zien in Nederland. Nu is de musical terug met dezelfde hoofdrolspeler en bijna hetzelfde decor, script en regie. Nieuw is de muziek, geschreven door Paul de Munnik.

De voorstelling begint met een oude Nelson Mandela (Kenneth Herdigein) tijdens een bezoek aan Robbeneiland, de plek waar hij 27 jaar gevangen zat. Vanuit daar blikt hij terug op zijn leven vanaf dat hij een negenjarig jongetje was. Voor iedereen die een beetje opgelet heeft in de geschiedenislessen is de rest van het script (Koen van Dijk) een brave geschiedenisles. In chronologische volgorde zien we zijn kindertijd, studententijd, ontmoeting met zijn vrouw Winnie, zijn veroordeling, gevangenschap tijd op Robbeneiland, zijn vrijlating en strijd om het presidentschap. Heel erg spannend is het script dus niet en het kabbelt tijdens de eerste acte dan ook rustig voort. De tweede acte heeft wat meer vaart en bevat ook zeker de hoogtepunten uit de voorstelling. Vocaal zijn dit de nummers “Dromen zijn Vrij” en het krachtige “Free Nelson Mandela”. Muzikaal zijn dit ook meteen de hoogtepunten uit de voorstelling en dus weet de nieuwe muziek van Paul de Munnik niet veel indruk te maken. De musicalnummers hebben het geluid van klassieke Broadway musicalliedjes en voelen toch niet helemaal op hun plek in deze musical. Wat dit een beetje goed maakt, is het door de gehele voorstelling verweven “Ubuntu”-gedachtegoed van de Xhosa-cultuur. Ubuntu is de overtuiging dat we elkaar nodig hebben om iemand te zijn. Het gedachtegoed verklaart regelmatig Mandela’s denken en handelen en is tevens een mooi haakje om regelmatig ook Afrikaanse muziek een plek te geven in de voorstelling.

Kenneth Herdigein is duidelijk geboren voor de rol van Mandela. Wanneer hij als oude Mandela opkomt, is de gelijkenis meteen duidelijk. De zachtaardige en vreedzame kant van Mandela weet hij geloofwaardig neer te zetten. Maar ook zijn interne strijd tussen het vreedzaam strijden voor zijn idealen en het inzetten van geweld, waar zijn vrouw Winnie (Joanne Telesford) een voorstander van is, weet hij mooi gebalanceerd te brengen. Telesford weet op haar beurt al Winnie Mandela indruk te maken met haar krachtige, maar soms ook moedeloze vertolking van de vrouw van Nelson Mandela. Het is een genot om haar weer sinds lange tijd op het podium te zien en horen zingen. Peter Bolhuis keert ook dit keer weer terug als ‘De Witte Man’ die verschillende Zuid-Afrikaanse presidenten en o.a. een rechter vertolkt. Bolhuis maakt opnieuw regelmatig indruk met zijn vertolkingen en weet regelmatig het bloed van het publiek te laten koken met zijn overwegend bekrompen en racistische personages. Naast een uitgebreid ensemble is er ook nu weer een grote rol voor een koor. Het koor komt uit Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad en ook dit jaar weer het koor indruk te maken met hun krachtige stemmen.

Een vergelijking met de productie uit 2009 is moeilijk uit te blijven. De voorstelling bevat nieuwe muziek die maar zelden indruk weet te maken, maar het is absoluut een verbetering ten opzichte van de muziek uit de eerste versie. De voorstelling voelt nu ook een stuk vlotter en minder traag aan, iets wat absoluut een verademing is. Kenneth Herdigein lijkt nog meer op zijn plek in het verhaal en ondanks dat hij niet de sterkste zanger is uit de groep worstelt hij zich prima door de muziek heen.

Amandla! Mandela is terug in het theater. Toch blijft de relevantie voor een herneming niet helemaal duidelijk. De voorstelling is absoluut verbeterd, maar kan nu ook weer niet worden omschreven als een ijzersterke voorstelling. Aan de cast valt niks te verwijten; Herdigein en Telesford als Nelson en Winnie Mandela weten absoluut indruk te maken. Het verhaal kabbelt voort en met vlagen weet het de bezoeker echt te raken en te interesseren; het blijft een brave geschiedenisles. Het is moeilijk voor te stellen, maar voor de bezoeker die niks weet over het leven van Nelson Mandela, is deze voorstelling een aangename kennismaking met dit belangrijke stuk van de geschiedenis.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies