3D-musical SKY niet hemelbestormend

De langverwachte musical SKY, met onder andere hits van Marco Borsato, beleefde zondag 3 april haar wereldpremière in Theater Amsterdam.  Meer dan tien jaar is er gewerkt aan deze musical. Een musical die de bezoeker door middel van high-tech 3D-beelden moet meenemen in de droomwereld van pubermeisje Sky. Met een talentvolle cast, choreografen uit de VS en nieuwe technieken waren de verwachtingen hooggespannen.

Sky (Lisse Knaapen) is een pubermeisje dat op school gepest wordt en zich door haar moeder (Lone van Roosendaal)  niet begrepen voelt. Ze kan nergens terecht en in een moment van pure wanhoop grijpt ze naar drugs. Wanneer ze valt en met haar hoofd een punt van een kast terecht komt raakt ze in een coma en begint een wonderlijke ontdekkingsreis door haar eigen droomwereld. Een wereld waarin ze kan afrekenen met de dilemma’s uit haar dagelijkse leven.

De voorstelling kent een ietwat valse start. Door een gecrashte lichttafel vallen voor enkele minuten alle projecties uit. Het publiek reageert daar echter positief op en na een korte showstop gaat de cast weer verder met de voorstelling alsof er niks gebeurd is.

De cast zet een sterke prestatie neer. De acteurs passen zich naadloos in het 3D-decor, je zou bijna vergeten dat ze met niet veel meer dan een scherm en wat rekwisieten staan te spelen. Lisse Knaapen is net afgestudeerd aan Codarts in Rotterdam en haalt met Sky haar eerste hoofdrol binnen. Ze heeft een hele heldere stem en speelt overtuigend. Een mooie aanwinst voor musicalland.  Ook Lone van Roosendaal als Julia Nieuwman  is een genot om naar te kijken. Met het emotionele lied ‘Vergeef mij’ weet ze het publiek diep te raken. Het is prachtig hoe puur en vol overgave Van Roosendaal zich in dit nummer stort. Matteo van der Grijn weet met zijn eigen rauwe geluid lekker weg te komen met het Marco Borsato-repertoire. ‘Afscheid nemen bestaat niet’ klinkt ineens heel anders.  Het ensemble is ijzersterk in de voorstelling. Ze zingen niet veel, maar de moderne choreografieën (Keone Madrid en Mariel Madrid) zijn heerlijk strak gedanst.

SKY is een nieuwe, origineel  Nederlandse productie, maar het verhaal doet absoluut niet origineel aan. Het is eerder een combinatie van een typisch Carry Slee-verhaal en  Alice in Wonderland. Het thema pesten wordt niet genoeg uitgewerkt om indruk te maken op het publiek, net als de personages.  Na alle boeken en films met “pesten” als thema is het ook moeilijk om nog op een originele manier uit de hoek te komen. Van geen enkel personage worden de beweegredenen echt duidelijk. Veel van de handelingen en teksten komen daardoor gevoelsmatig uit de lucht vallen. Het script is daarmee het grootste mankement van de musical. Het voelt allemaal wat plat. Dit in tegenstelling tot de 3D-technieken.

De 3D-technieken zorgen voor mooie plaatjes, maar zijn lang niet zo hoogdravend als aangekondigd. Sommige projecties, zoals bij het moment dat Sky in haar droomwereld belandt, zijn zeker van toegevoegde waarde. Maar veel andere projecties, zoals op school of in het ziekenhuis, hadden ook goed zonder 3D gekund. Zeker omdat een theatervoorstelling beleven door een 3D-bril vermoeiend is. Als toeschouwer schakel je continue tussen de grote projecties en het spel van de acteurs op het toneel.

Sky de 3D musical is een flitsende videoclip geworden, met lekkere dans en een goede cast. De 3D effecten zorgen dat deze voorstelling iets van body heeft. De vraag is echter of de voorstelling zonder deze technieken nog overeind blijft. SKY is zeker een leuke avond uit, maar niet baanbrekend en hemelbestormend zoals aangekondigd.

Klik op de foto’s om deze te vergroten. Meer foto’s van het slotapplaus zien? Bekijk onze fotoreportage!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies