Moeders en Zonen: een aangrijpend verhaal

Op 29 april ging in de Leidse Schouwburg de voorstelling Moeders en Zonen in première. De voorstelling is geregisseerd door Job Gosschalk, die ook de rol van producent vervult. Gosschalk had de voorstelling op Broadway gezien en was zo onder de indruk dat hij besloot om deze naar Nederland te halen. De Amerikaanse tekst is geschreven door Terrance Mcnally en vertaald naar het Nederlands door Raoul Heertje.

De voorstelling gaat over Cal Porter, gespeeld door Paul de Leeuw. Cal had lange tijd geleden een relatie met André Gerard, ten tijde dat deze overleed aan de gevlogen van aids. De moeder van André, Katherine Gerard (Anne Wil Blankers) , komt na al deze tijd langs bij Cal en wil weten hoe het Cal is vergaan. Cal is acht jaar na het overlijden van André een andere man tegengekomen, Will Ogden, een rol van Freek Bartels. Cal en Will zijn inmiddels getrouwd en hebben een zoon geadopteerd. Dit is voor Katherine erg moeilijk om te accepteren, zij is nog steeds niet verder gegaan met haar leven zonder zoon.

De voorstelling is erg gericht op de controversie rondom aids en homoseksualiteit. Katherine is hier blind voor, zij wil niet inzien wat er daadwerkelijk speelt. Hier merk je als toeschouwer hoe zeer dit nog speelt in de samenleving, de reacties van Katherine zijn vaak zo kort door de bocht dat het voor het publiek herkenbaar lijkt wat leidt tot lachen. Dit is waar Blankers haar momenten pakt, zoals je mag verwachten van een actrice van haar kaliber. Hier tegenover lijkt Paul de Leeuw soms een wat minder indruk te maken, het lijkt moeite te hebben met het overbrengen van zijn boodschap. Freek Bartels lijkt op zijn plek tussen deze twee grote namen, en dat zonder zang. Hij is zeer overtuigend in zijn rol en met de jongen die de rol van Bud speelt is de klik duidelijk zichtbaar.

Het verhaal van Moeders en Zonen is bijzonder door de onderwerpen zoals homoseksualiteit en aids, en laat zien hoe verschillend de meningen hierover kunnen zijn. Dit maakt het tot een aangrijpende voorstelling die iedere toeschouwer zeker nog lang zal bij blijven.  De voorstelling zal nog tot juni doorspelen en gaat na de zomer weer verder op tournee.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies