Ijzersterke cast in bloedstollende Sweeney Todd

“Sweeney Todd stuurde iedereen naar de hel, maar knap geknipt en geschoren dat wel.” Welkom bij Stephen Sondheims Sweeney Todd, de bloedbarbier van Fleet Street. Na 15 jaar onterecht gevangenschap is meneer Todd op zoek naar wraak. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw Lucy zichzelf heeft vergiftigd na te zijn verkracht door rechter Turpin, moeten alle inwoners van Londen het ontgelden. Met zijn vlijmscherpe scheermes snijdt hij de kelen door van alle klanten van zijn heropende barbierzaak. En wat te doen met al die lijken? Zijn onderbuurvrouw mevrouw Lovett weet er wel raad mee: de lichamen worden verwerkt in pasteitjes die gretig aftrek vinden. Een morbide win-win situatie voor beiden.

De hoofdrol in deze productie is weggelegd voor René van Kooten als Sweeney Todd. Met een sinistere grijns en haast akelige focus in zijn ogen snijdt hij de ene na de andere keel door. Het is moeilijk te geloven dat deze man onlangs nog de hand jive stond te dansen in Grease. Vera Mann zorgt in haar rol van mevrouw Lovett voor de (zwarte) komische noot. Samen vormen ze een ijzersterk duo. Sowieso is de casting subliem; het is moeilijk om een uitblinker aan te wijzen. En dat is misschien juist wel de kracht van deze productie: allemaal hoogvliegers in deze Sweeney Todd.

Het is wel enigszins passen en meten met de twaalfkoppige cast en nog vier orkestleden op de kleine bühne van het Zonnehuis Theater. Daarom wordt er ook in de zaal gezongen en gespeeld door de castleden. Dat je daar af en toe je nek voor moet verdraaien, à la. Het geeft het publiek het gevoel onderdeel uit te maken van het duistere 19e-eeuwse Londen. Een mooie manier van ruimtegebruik.

Door het lugubere verhaal is de musical van de bloedbarbier misschien niet Sondheims meest toegankelijke werk. Het is een gevalletje: je moet er van houden. De complexe liedjes van Sondheim maken het er bovendien niet makkelijker op. De beste man propte, zeker in Sweeney Todd, maar al te graag een waterval van woorden in zijn coupletten en refreinen. Dat de zang hier en daar moeilijk verstaanbaar is, kan je de cast dan ook bijna niet kwalijk nemen. Wie voor het eerst kennis wil maken met het werk van Sondheim zou met Into the Woods wellicht beter af zijn.

Eén ding is in ieder geval zeker: Opus One heeft na Kiss of the Spider Woman weer een kleine musical van groot niveau gebracht. En dat verdient met recht onze complimenten. Of je er nou van houdt of niet.

 

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies