In de ban van Broadway: Loes Luca steelt de show

Deze zomer is de voorstelling In de ban van Broadway exclusief in het DeLaMar theater te bezoeken. Voortbordurend op het succes van de RO-theater sprookjesmusicals, die elk jaar er met een paar Musical Awards vandoor gaan, hebben de makers (o.a. Pieter Kramer) nu een voorstelling ontwikkeld voor een volwassener publiek. De poep- en piesgrappen zijn vervangen door wat meer venijnige grappen en doordenkers. Echter bevat de voorstelling nog herkenbare elementen zoals decorgrappen, hilarische dubbelrollen en het regelmatig subtiel doorbreken van de vierde wand.

Het verhaal van In de ban van Broadway is gebaseerd op de film All about Eve uit 1950 en vertelt het verhaal van theaterfan Grace (Tjitske Reidinga).Grace is groot toneelliefhebber en weet zichzelf uit te nodigen in de kleedkamer van haar idool Margo Miller (Loes Luca). Ze weet snel sympathie en medelijden te creëren bij Margo en werkt zich langzaam maar zeker het theaterwereldje in. Als ze eenmaal binnen is, weet de ogenschijnlijk naïeve Grace van geen ophouden en ziet ze haar kans schoon om zelf op de bühne te stralen. En dat doel zal Grace koste wat het kost bereiken…

Volgens de posters is In de ban van Broadway een musical, volgens hoofdrolspeelster Loes Luca niet en de waarheid ligt ergens in het midden. Op de muziek van de Bee Gees zijn nieuwe liedteksten geschreven (Jurrian van Dongen) en regelmatig barsten de acteurs uit in een song. Meestal over theaterclichés en rare theaterfans. De acteurs die we vooral uit de toneelwereld kennen, weten zich staande te houden in de musicalnummers, maar vocaal is het niet heel spectaculair. De liedjes maken maar zelden echt indruk en halen de vaart regelmatig uit de voorstelling. Jammer, want het lijkt alsof deze productie als toneelstuk een stuk beter blijkt te werken. Loes Luca steelt al snel de show als de arrogante, wereldvreemde theaterdiva Margo Miller. Luca weet haar personage al in de openingsscène meteen sterk neer te zetten zonder nog maar een woord gesproken te hebben. Niet alleen de humor van Luca past perfect bij haar personage en deze productie, ook de tragiek van het in de vergetelheid raken als oudere actrice weet ze mooi en geloofwaardig vorm te geven. Regelmatig leunen de acteurs om haar heen op alles wat ze aangeeft. Ook de rest van de dames weet regelmatig indruk te maken. De hilarische Bianca Krijgsman steelt regelmatig de show als beste vriendin van Margo Miller. De scene waarin ze dronken op een feestje over haar eigen talenten en mogelijkheden vertelt, is een van de hoogtepunten. De gortdroge humor van Leny Breederveld als kleedster van Margo Miller is enorm aanstekelijk en al haar oneliners zijn raak. Tjitske Reidinga als Grace weet vooral in de tweede acte echt indruk te maken wanneer haar personage haar kans grijpt om understudy te worden van Margo Miller en haar rivale al snel van de troon stoot.

In tegenstelling tot de RO-theater sprookjesmusicals moet In de ban van Broadway het niet hebben van de bestaande popliedjes met nieuwe teksten. De meeste nummers maken, op een zeer enkele uitzondering na, weinig indruk. Dat de muziek matig is en ook op band staat (wat tegenwoordig de norm lijkt te zijn) doet het alles behalve aanvoelen als een musical. Wat wél indruk maakt, is de grappige voorstelling eromheen met een geweldig decor en de bijbehorende grappen, haastverkledingen, dubbelrollen en een sterke cast. Alles komt aan op deze ‘toneel’ acteurs en er is geen ensemble om je achter te verschuilen. Toch is duidelijk dat Loes Luca met kop en schouders boven iedereen uitstijgt en de voorstelling echt weet te dragen. In de ban van Broadway smaakt naar meer en wij hopen dat een nieuwe DeLaMar-traditie is ontstaan.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies