Deel cast van geflopte musical Sky stapt naar de rechter

Negen castleden van de vroegtijdig gestopte 3D-musical Sky hebben gisteren in de rechtbank van Amsterdam met een kort geding doorbetaling van hun salaris geëist. De acteurs, die sinds de laatste voorstelling op 30 juni werkloos en zonder inkomsten thuis zitten, vinden dat ze recht hebben op extra loon. De producenten – Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita – stellen dat ze niet verplicht zijn te betalen, omdat dat in het contract met de acteurs zou staan.

Eind mei lieten de producenten weten 30 juni te stoppen met de voorstellingen, omdat er anders financiële problemen zouden ontstaan. Mensen die al kaarten voor Sky hadden gekocht voor de periode na 30 juni kregen hun geld terug of mochten aanschuiven bij een voorstelling nog voor de einddatum. Sky had geen officiële slotdatum maar zou in elk geval, zo werd vanaf het begin gesteld, nog zeker tot september te zien zijn.

De betrokken acteurs, onder wie hoofdrolspeelster Lone van Roosendaal, reageerden teleurgesteld op het slechte nieuws. Ze speelden afgelopen donderdag met opgeheven hoofd de laatste show, maar vandaag stond een deel van de cast lijnrecht tegenover de producenten.

Sascha Janssen, advocate van de negen boze castleden, stelt dat er in het Sky-contract staat dat als de musical stopt, ook het loon stopt. Er staat volgens haar in de contracten een concrete einddatum, maar ook dat de productie afhankelijk van de wil van de werkgever (de producenten) kan stoppen. De producenten stellen, aldus de juriste, dat ze niet anders konden dan de stekker uit Sky trekken en dat ze om die reden ook geen salaris hoeven door te betalen tot de geplande einddatum in september. ,,De acteurs hebben een andere mening. Zij willen toch geld, omdat ze voor Sky andere opdrachten – en dus inkomsten – hebben laten lopen.”

De rechter doet naar verwachting volgende week woensdag uitspraak. De producenten en betrokken acteurs waren vanavond niet voor commentaar bereikbaar. Lone van Roosendaal zei recent wel dat een stap naar de rechter in de theaterwereld vrij uniek is, omdat dat gevolgen kan hebben voor je carrière. ,,Als je het imago ‘moeilijk’ krijgt word je minder snel nog eens ergens anders voor gevraagd.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies