Onverstaanbare Evita komt niet uit de verf

Vrijdagavond 30 september 2016 verzamelden pers en publiek zich in Gent voor de nieuwe productie van Evita. De musical van de hand van Andrew Lloyd Webber verhaalt over het leven van Eva Perón, de vrouw van president Juan Perón van Argentinië. De verfilming met Madonna in de hoofdrol en ook het lied “Don’t cry for me Argentina” was een hit en Evita mag na Jesus Christ Superstar, Cats en The Phantom of the Opera worden beschouwd als één van de meest populaire A.L. Webber werken.

In Evita volgt het publiek de jonge Eva, door het volk liefkozend Evita genoemd, vanaf haar vertrek uit haar dorp op haar 15de tot aan haar vroege dood in 1952. Eva (Ann van den Broek) werkt, of volgens de voorstelling neukt, zich een weg naar de top. Van een puber in een Argentijns dorpje weet ze zich, via radio-presentatrice en actrice, een weg te banen naar de vrouw van president Juan Perón (Hans Peter Janssens). Dit levensverhaal wordt verteld door Ché (Sébastien de Smet), een fantasie-achtig personage dat enigszins zou zijn gebaseerd op Ché Guevera.

Regisseur Stany Crets kiest ervoor vrijwel geen decorwissels te laten plaats vinden. Dit maakt dat er nauwelijks een scheiding is tussen scenes, terwijl deze functie gemakkelijk had kunnen worden weergegeven door lichtwisselingen of door het spel, maar daar is niet voor gekozen. Dit maakt dat de voorstelling rommelig aan doet, dat is ook letterlijk het geval want het podium wordt visueel steeds rommeliger. Dit was misschien geen probleem geweest als ten minste de verstaanbaarheid van de cast, en ook van sommige instrumenten, in orde was geweest. Helaas is dat niet het geval. Op Hans Peter Janssens (Perón) na, is geen enkele speler volledig te verstaan. Delen van zinnen zijn af en toe wel te verstaan maar voor een doorgecomponeerd stuk als Evita is het tamelijk essentieel het grootste deel van alle zang te kunnen volgen en begrijpen. Het ensemble, Evita en in mindere mate Ché zijn slecht te volgen, zelfs voor iemand die de musical al kent. Dat komt niet geheel en alleen door de slechte articulatie, maar ook omdat er delen van liedjes en daarmee scènes zijn verwijderd. Dit komt de voorstelling ook niet ten goede.

Zowel ensemble als hoofdrolspelers acteren prima, maar wanneer 2 van de 3 hoofdrollen niet te verstaan zijn kunnen ze de sterren van de hemel spelen, maar dan komt er toch weinig van over het voetlicht. Hans Peter Janssens is daarom een genot voor de oren en hersens, omdat het publiek op het moment dat hij zingt even wat minder zijn best hoeft te doen en achterover kan leunen. De goede verstaanbaarheid van Janssens doet vermoeden dat de onverstaanbaarheid van de anderen niet volledig aan de geluidsinstallatie dan wel het sound design te wijten is, maar dat dit toch tenminste gedeeltelijk ook aan de spelers te wijten is. Desalniettemin is er iets mis met de technische kant van het geluid want wanneer Evita en Magaldi bijzonder hard en/of hoog zingen klinkt dit erg onprettig door de boxen heen. Een euvel wat in Antwerpen hopelijk is opgelost met een andere geluidsinstallatie. Hopelijk zijn dan ook alle instrumenten beter te horen. Want in sommige orkestraties waren, normaliter zeer aanwezige instrumenten veel minder hard te horen dan andere instrumenten die in bepaalde nummers beter wat zachter hadden geklonken.

De musical Evita is enkel een mooi gevonden regievondst van Crets met een sterke vertolking van Perón en een humorvol geportretteerde Ché, maar ook niet meer dan dat. Dit is helaas dan ook niet voldoende om deze Evita tot een must-see te maken. Desalniettemin wordt er (wellicht op articulatie na) prima gezongen en voor de liefhebber van het materiaal zal het geen straf zijn om deze uitvoering van Evita te bekijken. Wie zonder voorkennis op pad gaat is echter gewaarschuwd dat men weinig wijzer uit de voorstelling zal komen.

Evita is tot 1 november te zien in de Stadsschouwburg Antwerpen.

Klik op een foto om te vergoten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies