Rent is nog steeds fijn, intiem en ijzersterk

Op dinsdagavond ging voor de derde keer (in twee jaar) Rent in première. Ditmaal niet in het knusse M-Lab, maar in het oude Luxor Theater in Rotterdam. Niet alleen de locatie is anders, er zijn ook nieuwe namen aan de show toegevoegd.

Rent is gebaseerd op Puccini’s La Bohème en vertelt het verhaal van één jaar uit het leven van een groep jonge kunstenaars in een tijd waarin het hiv-virus nog het doodvonnis betekende. Ze worden geconfronteerd met armoede, drugsverslaving, verlies en relaties. Het thema: leven voor vandaag, want het kan morgen zo allemaal over zijn.

Beginnend met Rosa da Silva die de rol van Mimi met verve heeft overgenomen van Li-Tong Hsu. Da Silva heeft haar eigen draai aan de rol gegeven, waardoor het publiek op een andere manier kennis maakt met Mimi. Daar waar Li-Tong sterk was in de hoge noten, is Rosa dat in de lage noten. Rosa weet voornamelijk met haar hese stem indruk te maken en dat zorgt voor extra emotie. Haar spel is geloofwaardig en fel.

Ook nieuw is Karel Simons die van de twee Mark’s er weer één heeft gemaakt (zoals het origineel is geschreven). Eerlijk is eerlijk: het personage komt op deze manier beter uit de verf waardoor er nu kans is om ook zijn verhaal te volgen. Hij past goed in de groep en heeft een fijne stem om naar te luisteren. Daarnaast beleefden ook Ivo Chundro en Lars Mak hun Rent première als Collins en Benny. Beide zijn goed gecast en passen ook prima in de groep. Renée de Gruijl maakt een indruk met haar terugkomst als Maureen. Deze rol past ontzettend goed bij haar en dat merkt het publiek ook. Een luid applaus klonk na haar bekende ‘koeienscène’.

De ijzersterke castleden zorgen samen voor een voorstelling met emotie die binnenkomt en je weer bewust maakt van het leven. Iedereen die Rent in het M-Lab heeft gezien krijgt de kans om Rent op een andere manier te beleven. In het M-Lab werd er namelijk vanaf een klein podium naar twee kanten gespeeld. Nu is het toneel een stuk groter en daar wordt optimaal gebruik van gemaakt. Er zijn extra choreografieën toegevoegd en het speeloppervlakte is gegroeid. Ondanks de vergroting blijft het intieme gevoel bestaan.

Ondanks veranderingen in cast en setting blijft het bijna een kopie van de versie van het M-Lab. Fijn om Rent terug te hebben in de Nederlandse theaters!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies