De keizer past zijn nieuwe kleren goed

Op 9 oktober 2016 ging in Theater de Purmaryn in Purmerend de musical De nieuwe kleren van de Keizer (6+) in première. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Langhout Theaterproducties heeft het sprookje vertaald naar een humoristische musical voor jong én oud, waarbij acht acteurs in de huid kruipen van de verschillende personages.

De nieuwe kleren van de Keizer vertelt het verhaal van Alfons die wordt buitengesloten op school, omdat zijn kleding niet hip genoeg is. Teleurgesteld dat hij is, begint Alfons te fantaseren dat hij alles heeft wat hij maar kan wensen. En dan is hij ineens keizer en heeft hij een paleis met personeel, veel geld, mooie kleding en een vriendinnetje, Roodkapje. Echter, nu hij alles heeft wat zijn hartje begeert, denkt hij alleen nog maar aan zichzelf en heeft hij helemaal geen oog meer voor het volk. Daarnaast zijn er ook nog eens twee oplichters die Alfons een mooi kostuum proberen aan te meten, als dat maar goed gaat…

Sabrine Hallewas nam de rol van Alfons op zich. Ondanks dat het vreemd is dat een mannelijke keizer gespeeld wordt door een vrouw, kwam het de voorstelling in dit geval vooral ten goede. Door een vrouwelijke hoofdrolspeler neer te zetten, kon in de nummers veel variatie in de zanghoogte werden gelegd waardoor het erg dynamisch bleef. Ook zijn vrouwen over het algemeen kleiner dan mannen, waardoor het erg geloofwaardig was dat Alfons nog een kind was. Hetzelfde gold voor Roodkapje (Quinty Appel), haar geringe lengte stak duidelijk af bij de volwassen personages. Ook zij had een hoge stem, passend bij de kinderleeftijd van Roodkapje.  Het was jammer dat de kamerheer (Hans Langhout) en de Minister van Financiën (Roland Posthuma) af en toe een versprekinkje maakte, maar dat zullen vast de premièrezenuwen zijn geweest. Wel hadden beide heren een goede komische timing, die de versprekingen weer goedmaakte. Käthe Staallekker en Brian Verhagen komen goed uit de verf als slechterikenduo Engelien en Huupke. De types worden karikaturaal neergezet, wat voor kinderen heel duidelijk maakt dat zij de slechte kant zijn van de voorstelling. In de voorstelling vult de cast elkaar goed aan in het het spelen. De typetjes worden groot uitgespeeld, vooral voor de kinderen. Voor een musical zitten er weinig liedjes in de voorstelling, maar de liedjes die erin zitten worden goed uitgevoerd.

Wat direct opvalt aan de voorstelling is de humor die erin zit. De makers hebben echt geprobeerd om ook de ouders aan het lachen te krijgen en dat is gelukt. Wat er hierdoor wel erg uitsprong was het ingewikkelde taalgebruik. Als lastige woorden vervolgens ook niet worden uitgelegd, is het begrijpelijk dat de kinderen lang niet alles kunnen volgen. Gelukkig is het over het algemeen wel makkelijk te volgen, dit komt mede ook dankzij het slim bedachte decor. Door het decor vrij eenvoudig te houden was het erg duidelijk wanneer iets zich bijvoorbeeld in het paleis afspeelde of in de gymzaal. De kostuums vielen ook op en is precies wat de mensen zich voorstellen bij ieder personage. Zo droeg Alfons echt een keizerlijk kostuum en was de kleding van Engelien precies zoals dat van een slechterik hoort te zijn.

De interactie met het publiek mag ook genoemd worden. Het publiek, met name de kinderen, worden helemaal bij de voorstelling betrokken. Zo is er iedere voorstelling een gastrol voor een kindje uit de zaal en speelt de hele zaal op een gegeven moment het volk. Dit is erg leuk en slim bedacht door Langhout theater, want hierdoor houd je een ieders aandacht erbij.

De nieuwe kleren van de Keizer is weer zo’n leuke kindervoorstelling voor jong én oud waar je met het hele gezin naar toe kan. Wat deze kindervoorstelling echter onderscheidt van de rest, is de interactie met het publiek, waardoor de vrij lange voorstelling (bijna 1,5 uur zonder pauze) voorbijvliegt. De Nieuwe Kleren van de Keizer is nog tot en met 5 maart te zien in verschillende theaters in Nederland.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies