Vals blaast vooral omver met meerstemmigheid

De sfeer was angstaanjagend in theater De Flint in Amersfoort op 21 oktober 2016. De nieuwe thrillermusical Vals (12+) ging daar namelijk in première en dat zorgde voor aardig wat schrikmomenten. De musical Vals is gebaseerd op het gelijknamige boek van kinderboekenschrijfster Mel Wallis de Vries en is het eerste boek van de schrijfster dat wordt vertaald naar een theatervoorstelling. De verwachtingen waren letterlijk hooggespannen, omdat een deel van het team ook nog eens bestond uit de makers van de succesvolle musical Boy7 live on stage.

Vals gaat over de vriendinnen Pippa, Feline, Kim (Rianne Peterson) en Abby die naar een afgelegen huisje in de Ardennen gaan om hun laatste jaar als middelbare scholier te vieren. Het begint gezellig en er wordt een feest gegeven met leuke jongens en veel drank. Als de volgende ochtend blijkt dat één van de vriendinnen na een ruzie verdwenen is, maakt de gezellige sfeer plaats voor een lichte bezorgdheid. Als vervolgens blijkt dat een andere vriendin ook ineens verdwijnt en er bloed voor de deur in de sneeuw wordt gevonden, raken de twee overgebleven vriendinnen steeds meer in paniek. Doordat ze ingesneeuwd zijn, kunnen ze geen kant op en dan valt de stroom ook nog eens uit. Kunnen ze elkaar volledig vertrouwen en weten ze te ontsnappen aan de persoon die hier achter zit?

De echte hoofdrol in deze productie is weggelegd voor Priscilla Knetemann die de rol van Pippa op zich neemt. Tijdens haar spel wordt al meteen duidelijk dat Priscilla al aardig wat ervaring heeft. Zo weet ze het gevecht dat Pippa in het begin met zichzelf heeft erg goed neer te zetten. Voor Vivian Panka (Feline) en Stef Pits (Kasper) was deze voorstelling hun debuut. Vivian Panka slaagt erin Feline neer te zetten als een pittige meid die zeker de confrontatie durft aan te gaan met de dominante en tikkeltje egoïstische Pippa. Stef Pits vertolkt de rol van Kasper, het vriendje van Abby (Patricia van Haastrecht). Stef weet precies op de goede manier een mysterieus laagje op deze rol aan te brengen, waardoor het publiek lang in spanning blijft over wat Kasper van plan is.

De muziek is gemaakt door Fons Merkies met liedteksten van Sjoerd Kuyper. De muziek is aantrekkelijk gemaakt voor het puberpubliek door het pop-achtig te laten klinken. Dit is te merken aan het feit dat melodieën vaak terugkomen en de tekst vaak wordt herhaald. Hierdoor kan het soms wat langdradig worden, maar wat het helemaal goedmaakt is de perfecte samenzang van de 4 hoofdrolspeelsters. Vooral de meerstemmige stukjes waren subliem en mogen met recht een genot voor het oor worden genoemd. Het decor is ontworpen door Joris van Veldhoven en straalt een duistere sfeer uit, wat precies hoort bij een thrillermusical. Op het decor worden ook projecties afgebeeld die echt zorgen voor een toegevoegde waarde van het verhaal.

Schrikmomenten zijn er in overvloed, maar dat is juist ook precies wat pubers zullen verwachten bij deze musical, dus daar is erg goed op ingespeeld. De karakters worden goed uitgediept, soms misschien iets te erg waardoor de aandacht van mensen afneemt. Maar door de schrikmomenten en de samenzang is dit al met al een prima thrillermusical te noemen. De musical zal door heel Nederland gaan reizen en is nog te zien tot en met 5 februari 2017.

 

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies