De koning is teruggekeerd in Scheveningen

Eind augustus 2006 viel het doek voor Disney’s The Lion King in Scheveningen. Bijna twee en een half jaar was de voorstelling met groot succes te zien in de badplaats. Toen kochten maar liefst 1,6 miljoen mensen een kaartje! Nu, tien jaar na de laatste voorstelling, brengt Albert Verlinde deze grootse Disney musical terug naar Scheveningen. De voorstelling werd door een uitzinnig première publiek onthaald en kroonde zichzelf daarmee wederom tot koning van het Circustheater.

In Disney’s The Lion King volgen we leeuwenwelp en troonopvolger Simba. Wanneer Simba geboren wordt ziet Scar, de broer van koning Mufassa, zijn kansen verkeken om zelf koning te worden. Scar zint op wraak en wanneer de koning sterft schuift hij de schuld in de schoenen van de jonge Simba. Ontheemd en reddeloos slaat Simba op de vlucht. Wat volgt is een zoektocht naar zijn ware identiteit en lotsbestemming. Een mooi coming of age verhaal tegen het licht van de Afrikaanse savanne.

En juist die Afrikaanse savanne is wat The Lion King zo bijzonder maakt. De vormgeving is uniek en spectaculair. Middels handgemaakte maskers, poppen en prachtige kostuums wordt een unieke sfeer gecreëerd die onder leiding van regisseuse Julie Taymor samenkomen tot een wereld van de dieren die leven in het koninkrijk van Mufassa. Een kleurrijk koninkrijk waarbij je verbeelding geprikkeld wordt. Een ervaring die bijna niet te beschrijven is, maar je met eigen ogen moet zien. Dit komt door de grote scenes, maar is ook te vinden in het kleinste detail. Van het magische “Hij leeft in jou”, waarbij de overleden Mufassa vanuit de sterren van zich laat horen, naar de indrukwekkende op hol geslagen kudde wildebeesten tot het overweldigende “Sta paraat”. Hoe mooi of indrukwekkend deze scènes ook zijn, de show weet nooit meer de fenomenale opening te toppen. Wanneer Rafiki haar eerste noten zingt en de zaal langzaam vol stroomt met alle dieren van de savanne bekruipt je een overweldigend gevoel en ben je verkocht.

Naast de alom bekende songs uit de animatiefilm, waar deze musical op gebaseerd is, voorzag de Zuid-Afrikaanse Lebo M de voorstelling van de onmiskenbaar Afrikaanse sound die The Lion King rijk is. Waar veel film adaptaties op het toneel niets tot weinig toevoegen, is dit bij The Lion King anders. Binnen de musical adaptatie van The Lion King is er meer ruimte voor de Afrikaanse cultuur dan binnen de film, en daardoor overstijgt de musical regelmatig de filmklassieker.

Voor The Lion King is geen sterrencast aangetrokken, maar stuk voor stuk toptalenten die elk hun steentje bijdragen in de geoliede machine. Barry Beijer is zalig als de iet wat hysterische Zazu en Naidjim Severina vertedert als Simba in zijn zoektocht naar zichzelf. Steve Beirnaert en Kobe van Herwegen maken het komische duo Timon en Pumba volledig eigen en maken een feestje van Hakuna Matata. Gaia Aikman, die in de vorige productie nog de kleine Nala speelde, imponeert als de volwassen Nala met haar vertolking van “Arm Land”. De ster van de avond is echter Jorrit Ruijs. Ruijs zijn performance als de vileine en berekenende schurk Scar is formidabel. Met een flair waar je u tegen zegt domineert hij het toneel en dwingt hij respect af. De cast kent geen enkele zwakke schakel; iedereen is gecast op zijn of haar talent.

Helemaal hetzelfde is deze versie van The Lion King, vergeleken met de eerste Nederlandse vertolking, niet. Ondanks dat de show nog steeds (vooral in de eerste acte) wat lang aanvoelt  is er toch een poging gedaan de show iets in te korten. Zo zit het nummer “Het nieuws van de dag” niet meer in de show, en tevens is een uitvoering met luchtacrobaten geschrapt. De opvallende kijker valt ook op dat de grote rots (de ‘pride rock’) niet meer uit de grond omhoog komt maar vanuit de coulisse word opgereden.

Stage Entertainment Nederland viert het 25-jarig bestaan van het Circustheater met Disney’s The Lion King. Een cadeautje voor het Nederlandse publiek en een waardige productie voor dit mooie theater. The Lion King blinkt uit in detail en overrompelt. De koning is teruggekeerd in Scheveningen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies