Thom Hoffman en muziek houden langdradige CLAUS! overeind

In 2009 speelde stichting Julius Leeft! in bijzijn van de toenmalige koningin Beatrix eenmalig de voorstelling CLAUS! Zeven jaar later brengt voormalig politicus en regisseur John Leerdam de voorstelling over het leven van Prins Claus nogmaals naar het theater. Op zaterdag 5 en zondag 6 november was de muzikale voorstelling te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Doordat alle spelers met script op het toneel staan, is  CLAUS! meer een theatrale lezing. Maartje van Weegen, Wilson Boldewijn en Dewi Reijs vertellen het levensverhaal van de prins. Op een scherm achterop het toneel zien we zijn levensloop in beelden voorbij komen. Zijn liefde voor Afrika, de Nederlandse Antillen en Suriname vormen een leidraad voor de voorstelling. Evenals zijn relatie met Beatrix en hun drie zonen. Doordat Claus uit Duitsland kwam en lid was geweest van de Hitlerjugend zorgde zijn huwelijk met Beatrix voor veel commotie, maar door zijn integriteit en betrokkenheid bij derdewereldlanden wist hij toch de harten van veel mensen te veroveren.

Thom Hoffman vertolkt de rol van Claus met verve. Door het Duitse accent, zijn mimiek en houding zet hij een geloofwaardige, ingetogen Claus neer. De scène waarin hij vlak voor zijn overlijden wijze raad meegeeft aan Máxima (Paulette Smit) is ontroerend,  evenals de afscheidsmonoloog. Hij geeft aan dat hij zich heel zijn leven heeft afgevraagd waar hij thuishoort, maar dat hij het nu zeker weet. Hij hoort bij haar, bij Beatrix, en hun drie zonen.

Doordat voor het grootste gedeelte teksten voorgelezen worden, is de voorstelling op sommige momenten wat langdradig. De mooie Goethe composities van Harto Soemodihardjo, prachtig gezongen door alle zangers en zangeressen, zorgen voor een fijne afwisseling tussen alle verhalende stukken door. Met als muzikaal hoogtepunt het nummer Hoe val je onopvallend op? met woorden die de prins karakteriseerden.

CLAUS! is voornamelijk een lofzang voor de prins en het maatschappelijk werk dat hij gedurende zijn hele leven gedaan heeft. Uit de voorstelling spreekt duidelijk de waardering van de makers voor de prins, maar soms voelt het alsof we op zijn begrafenis aanwezig zijn. Dit komt mede door de sfeer en het overheersen van het door de vertellers voorgelezen levensverhaal. Zonde, want door de gespeelde scènes en de muziek wordt de voorstelling juist naar een hoger niveau getild. 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies