Ciske de Rat steelt ook in 2016 je hart

Op 5 oktober 2007 ging Ciske de Rat in première. De productie toerde ruim twee jaar met groot succes langs de Nederlandse theaters. Op 29 november 2009 viel het doek voor de musical en ging daarmee de boeken in als één van de meest succesvolste, oorspronkelijk Nederlandse producties. Zeven jaar na de laatste voorstelling brengt Stage Entertainment Nederland het bekende straatschoffie terug naar de Nederlandse theaters.

De voorstelling uit 2007 is vol lof ontvangen. Er werd dan ook vol verwachting uitgekeken naar deze nieuwe herwerkte productie. Paul Eenens heeft de voorstelling opnieuw geregisseerd. De regie van Eenens is vloeiend en vlot. Ondanks dat de regie anders is, ademt het de sfeer van de eerste productie. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt in de teksten en kleine (delen van) scènes zijn geschrapt. Wat het meest opvalt is dat veel scènes soberder zijn. Het effect is dat de voorstelling rauwer en emotioneler aanvoelt dan voorheen. Het decor (Marjolein Ettema), dat gevormd wordt door enkele achterdoeken en industrieel uitziende schuivende panelen, helpt hier enorm bij. De overgangen van de verschillende locaties gaan vloeiend in elkaar over. Doordat er weinig decor wordt gebruikt, wordt er wel een beroep gedaan op de verbeeldingskracht van de toeschouwers. Het decor is misschien meer sober dan zeven jaar geleden, maar de voorstelling verliest hierdoor geen kracht. Integendeel juist, de nadruk komt nog meer te liggen op de personages en hun conflicten. Het benadrukt hoe sterk het script van André Breedland en Maurice Wijnen is.

Beide heren hebben een perfecte weg gevonden om de trilogie van Piet Bakker te vertalen naar het toneel. Het verhaal van de Amsterdamse kwajongen Ciske, die zijn moeder om het leven brengt, vloeit moeiteloos over in de belevenissen van de volwassen Cis, die de Grebbeberg moet verdedigen tegen de Duitsers. Van tijd tot tijd ontroert het diep hoe de ervaringen van de jonge Ciske invloed hebben op de volwassen Cis.

Speciaal voor deze productie schreven Henny Vrienten (muziek) en André Breedland het nummer ‘Ciske héé Ciske’. Een mooi duet aan het einde van de voorstelling tussen de jonge Ciske en volwassen Cis. De nieuwe song maakt op een mooie wijze de reis van de volwassen Cis af. De solo van Betje (Babeth van der Zalm) ‘Een teken van leven’ moest hier echter voor sneuvelen.

Het hoogtepunt van de voorstelling blijft de ijzersterke pauzefinale. Er wordt niet geschroomd om het publiek vol emotie de pauze in te sturen. Het nummer ‘Die ene seconde’, dat volgt na de heftige scène waarin moeder Vrijmoeth (Ellen Evers) sterft, is niet alleen muzikaal het meest imponerende moment, maar bevat ook de meest hartverscheurende scène van de voorstelling. Het raakt diep wanneer Ciske (Silver Metz) realiseert wat hij heeft gedaan en wordt meegenomen door de politie. Maar niet alleen in deze scène raakt Silver. Silver Metz verovert ieders hart met zijn ontwapenende spel en Amsterdamse snik. Een fenomenale performance die je bij blijft. Zelden is er in Nederland een kinderrol zó sterk neergezet.

Danny de Munk is onlosmakelijk verbonden met Ciske de Rat en dat bewijst hij wederom. Hij imponeert met zijn solo ‘Het is oorlog in mij’ en emotioneert met ‘Die ene seconde’. Ellen Evers weet uit haar spaarzame scènes als moeder Vrijmoeth de essentie van haar personage diep te treffen. Wanneer zij door oom Henry (Ger Otte) wordt gedwongen om haar eigen zoon te straffen straalt de wanhoop uit haar ogen.  Brigitte Nijman is innemend als tante Jans en Ad Knippels vertedert als de zorgzame meester Bruijs. Maar ook de rest van de cast, waaronder Sophie Veldhuizen, Bas Keijzer en Job Bovelander, is voortreffelijk.

Ciske de Rat – de musical is één van de mooiste, oorspronkelijk Nederlandse musicals. In alles is merkbaar dat de voorstelling met liefde en passie voor het vak tot stand is gekomen. Ciske de Rat is een ontroerende voorstelling die staat als een huis. Tel daar de performance van Silver Metz als Ciske bij op en je kunt alleen maar concluderen dat de musical ook zeven jaar later je hart steelt. Ciske de Rat – de musical is vanaf nu vier maanden in het DeLaMar Theater te zien en gaat daarna op tournee langs Nederlandse theaters.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies