Watskeburt?!: ‘sterk, idioot, maar ook wel heel geestig’

De kidnapping van producer Bas Bron vormt de basis van Watskeburt?! – de musical. Het ‘anarchistisch hiphopsprookje met de taal, humor en muziek van De Jeugd van Tegenwoordig’ zit vol met sex, drugs en rock ’n roll. De musical moet ‘de jeugd van tegenwoordig’ weer naar het theater brengen.

Creatief producent Eric Holman hoorde tien jaar geleden de eerste single van De Jeugd van Tegenwoordig en was meteen enthousiast over de muziek ‘die een andere, creatieve wereld opent’. Hij zag de kans om theater te maken voor een jong publiek. ‘’Musical is een mogelijkheid die ook met moderne muziek een modern publiek kan ontwikkelen.’’ Holman benaderde Inge Bos, producent bij Bos Theaterproducties. Zij vond het een briljant en jaloersmakend idee. ‘’Laten we het gaan maken. Ik heb geen idee hoe en wat, maar laten we het doen’’, was haar reactie.’’We zijn iets aan het maken dat nog nooit is vertoond en dat triggert.’’

23 scripts
Zelf is De Jeugd van Tegenwoordig ook bij het proces betrokken geweest. De basis van het verhaal is door hen geschreven, ze waren aanwezig bij de audities en gaven hun mening over het decor- en kostuumontwerp. ‘’Ze hebben alles heel nauwlettend in de gaten gehouden’’, aldus Holman.  Toch zijn er flink wat dingen aangescherpt, waardoor het proces continu verandert. ‘’Er zijn nu al 23 versies van het script’’, grapt hij. Het script is in grote lijnen wel hetzelfde gebleven, vertelt regisseur Peter van de Witte. ‘’We hadden in eerste instantie het treatment dat ‘De Jeugd’ al had bedacht. Dat was vrij sterk, heel erg idioot, maar ook wel heel geestig.’’

Poppen komen tot leven
Daar kwam het idee voor poppen van Willie Wartaal, Vjèze Fur, Faberyayo en Bas Bron, gemaakt door Jonathan Saville, nog eens bij. ‘’Het mooie van de poppen is dat ze tot leven komen, zodra ze bespeelt worden’’, vervolgt van de Witte. Er wordt dan ook veel gevraagd van de acteurs, omdat de musical totaal op de poppen is gericht. ‘’Ze moeten goed kunnen zingen, ook in koorpartijen, kunnen dansen, een pop kunnen bespelen en kunnen acteren.’’ De cast, bestaande uit Cripta Schepers, Anna Keuning, Rein Hofman, Bradley Groffen, Kiefer Zwart en Sebas Berman, is door Jochem Jalink, de Nederlandse Elmo uit Sesamstraat, gecoacht op het overbrengen van emoties met een pop.

Motorisch moment
‘’Het is bijzonder dat er nu een Nederlandse musical komt die vanaf het begin uit is gegaan van de muziek’’, vindt presentator Hans van Willigenburg. De liedjes van De Jeugd van Tegenwoordig vormen namelijk de basis voor Watskeburt?!. ‘’Een musical heet niet voor niets een musical. Muziek is het wezenlijke bestanddeel.’’ Toch schijnen er weinig vloeiende overgangen tussen scènes en liedjes te zijn, waardoor het motorisch moment in het verhaal soms ontbreekt. ‘’Dat is bij Watskeburt?! natuurlijk niet heel makkelijk om te doen, omdat de nummers van ‘De Jeugd’, die vrij divers en apart zijn, er al waren en het niet is opgezet als monoloog’’, geeft van de Witte als verklaring. ‘’Maar zo is het script ook niet gemaakt. Het sluit wel op elkaar aan, maar niet heel lineair en plotversterkend.’’ Dat maakt Watskeburt?! meer een montagevoorstelling.

‘’Zó knettergek!’’
Acteur en zanger Henk Poort, die samen met De Jeugd van Tegenwoordig het nummer ‘I, Pikante’ schreef, werd gevraagd voor de rol van de bad guy in deze musical. ‘’Ik was een komkommer, maar ben evil. Daarom noemen ze mij AuSchurk.’’ Poort vind het zelf ‘zó knettergek’ dat hij is gevraagd voor deze productie, maar vindt het ‘gelul’ dat je geen musicals kan doen als je voornamelijk in opera’s speelt.  In de internagellaktische musical gaat ‘De Jeugd’ samen met sexy Manon op zoek naar hun – door AuSchurk gekidnapte – producer Bas Bron, en ontmoeten ze een blowende kerstboom die denkt dat hij een palmboom is, Sexy Beesten en de Bendtkabouter. ‘’Het is anders, maar alles went.’’

Watskeburt?! speelt vanaf 9 december try-outs. De musical gaat op 20 december in première in De Meervaart in Amsterdam en gaat daarna op tournee. Op onze Facebookpagina vind je een voorproefje van ‘Sterrenstof’.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies