De Rozenoorlog: een fascinerende muzikale vechtscheiding

Na een succesvolle reeks met o.a. Lelies en Ganesha komt de Vlaamse musicalproducent Judas Theaterproducties met een nieuwe voorstelling: De Rozenoorlog. Deze voorstelling is gebaseerd op het boek van Warren Adler. Geen emotionele achterbannen zoals bij de eerder genoemde creaties, maar een zwarte komedie.

Alles aan het huwelijk van Bob (Lucas Van den Eynde) en Barbara Van Rozen (Maike Boerdam) lijkt een droom. Ze delen een passie voor antiek, hun twee kinderen en het prachtige huis waar ze dankzij de carrière van Bob in kunnen wonen. Barbara richt zich volledig op het huis(houden), de hond, de kat en de kinderen. Alles klopt. Totdat de kinderen gaan studeren, het huis tot in de kleine details is ingericht en het bij Barbara begint te vreten. Barbara kiest voor een eigen carrière en een nieuw leven en komt tot de conclusie dat zij en Bob uit elkaar zijn gegroeid. Ze wil het liefst scheiden. Maar dit is niet zo makkelijk, want het huis opgeven en verlaten is voor beiden geen optie en niemand is van plan om water bij de wijn te doen. Vlekkeloos verloopt de scheiding niet en de heuse vechtscheiding ontaard zich in een drama…

Het creatieve team van de voorstelling staat alom bekend voor de pareltjes die ze schreven voor Judas Theaterproducties. Toch is de voorstelling een buitenbeentje omdat het vooral om de zwarte humor draait en niet om de emotionele ontwikkelingen van de hoofdpersonages die je kent uit de andere Judas musicals. De toch beide onsympathieke hoofdpersonages doen ook geen enkele moeite sympathie te winnen van het publiek en kunnen heerlijk opgaan in het neerzetten van het meest vreselijke echtpaar wat je je kan bedenken. Gelukkig zijn er nog Marc Lauwrys en Myriam Bronzwaar die in verschillende rollen wat evenwicht weten te brengen in de voorstelling. Soms als advocaat van de duivel met hun scherpe analyses op de situatie, maar ook in de verschillende bijrolletjes. Van Den Eynde en Boerdam zijn in het begin geloofwaardig als verliefd stel maar bloeien vooral op tijdens het moment waarop de ruzie op een hoogtepunt lijkt te komen en de boel letterlijk en figuurlijk instort.

De heldere regie van Frank van Laecke biedt de hoofdrolspelers alle ruimte om het onderste uit te kan te halen. Vooral Boerdam bewijst definitief dat ze echt niet alleen gecast hoeft te worden voor lieve moederlijke rollen; ze kan ook een enorm enge, doorgekookte en moordlustige vrouw prima tot leven wekken. De muziek van Sam Verhoeven met de liedteksten van Allard Blom zijn onderhoudend voor het verhaal maar geen enkel nummer blijft de bezoeker echt bij. De muziek verteld het verhaal en ondersteunt op het juiste moment maar mist nummers die ontroeren, raken of enorm grappig zijn.

Even zag het er naar uit dat De Rozenoorlog de laatste voorstelling van Judas Theaterproducties zou worden maar gelukkig is ondertussen duidelijk dat de producent ook in 2017 een nieuwe productie zal brengen. En dat is maar goed ook, want ondanks dat De Rozenoorlog een sterke voorstelling is, betreft het zeker niet de beste voorstelling van dit Vlaamse productiehuis. Dit ligt absoluut niet aan de cast, maar het verhaal heeft in deze bewerking net te weinig om handen om echt een blijvende indruk te maken. Gelukkig komt er voorlopig nog geen eind aan en kunnen we volgend jaar uitkijken naar Goodbye, Norma. Maar voor het zo ver is kunnen we natuurlijk nog naar de Rozenoorlog.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies