Absurditeit alom in Watskeburt?!

Net klaar met een optreden ‘dat wel lekker ging’ rijdt De Jeugd, hevig evaluerend en verlangend naar Skittles, in hun tourbus weer terug naar huis. Plots een explosie, waarna producer Bas Bron én de eiersnijder van de band ‘gestolen’ blijken te zijn. Het begin van een absurdistische queeste.

Frans Bauer klinkt bij binnenkomst door het theater, maar al snel knalt De Jeugd van Tegenwoordig de speakers uit. Acteurs Rein Hofman, Kiefer Zwart, Anna Keuning, Cripta Scheepers, Sebas Berman en Bradley Groffen, die tegelijkertijd ook de poppen van Willie Wartaal, Faberyayo, Vjèze Fur en Bas Bron bespelen, dansen vol energie op een choreografie van Carolien Canters over het podium. Deze vibe blijft het gehele stuk hangen.

Broodjes kaas
En dat is ook wel nodig in deze geniale, maar absurdistische musical. In hun zoektocht naar hun producer én eiersnijder wordt de band bijgestaan door Manon, die na een optreden van De Jeugd van Tegenwoordig wat doof is geworden. Cripta Scheepers zet als het domme hulpje van kidnapper AuSchurk een heerlijk type neer en weet de zaal continu plat te leggen met haar broodjes kaas, waarmee ze de band moet vermoorden.

Knaller van een hit
Henk Poort schittert als slecchterik AuSchurk die, met zijn inmiddels opgegeten handlangers de zilverluitjes, Bas Bron heeft ontvoerd. Als prins Komkommer is hij – na een meet and greet met De Jeugd – verzuurd en veranderd in een slechte Kesbeke-augurk. Sindsdien wil hij samen met Bas Bron een knaller van een hit uitbrengen, zodat hij De Jeugd van Tegenwoordig uit de Nederlandse Top40 kan stoten. Vrij geestig, omdat Henk Poort en De Jeugd onlangs voor de musical de single ‘Pikante’ releaste.

Identiteitscrisis
Na de ontvoering weet de band zich geen einde raad, dus besluiten ze naar coffeeshop De Gerookte Makreel te gaan, om hulp te vragen aan orakel Oom Denneboom (Henk Poort). Hij is een wijze denneboom die kampt met een identiteitscrisis. Hij is ‘geboren in de verkeerde stam’ en wordt liever aangesproken als palmboom. In de coffeeshop vindt de band een doosje pillen van AuSchurk, afkomstig van apotheek Boswijk. Oom Denneboom vertelt hen daar heen te gaan, nadat hij ieder bandlid een eigen kracht geeft. Ook geeft hij hen het advies om niet door de deuren achterin De Gerookte Makreel te gaan.

Augurken, Jeroen Bosch en vissticks
De Jeugd hoont het laatste advies van Oom Denneboom weg en de bandleden besluiten om ieder door een andere deur te gaan. Willie Wartaal belandt in Spanje, tussen een stierenvechter en augurkachtige figuren met sombrero’s en Vjèze Fur komt in Seksslavië terecht, een land met lustige types à la Jeroen Bosch. Faberyayo ontmoet de broer van kapitein Iglo op Antartica. De rol van de sarcastische en dabbende pinguïn Anna Lucinda, gespeeld door Anna Keuning, is een hilarische toevoeging aan de musical. De personages verlaten de Zuidpool op een vlot van vissticks, maar worden verslonden door een walvis.

Eiersnijder
Uiteindelijk weten de bandleden toch weer bij elkaar te komen, door één van de superkrachten. Ze besluiten naar de maan te gaan, waar Bas Bron wordt vastgehouden door AuSchurk. Hij dreigt vermoord te worden met de eiersnijder, die tevens was gestolen. Het verhaal, dat af en toe ondersteund wordt met informatie van presentator Hans van Willigenburg en ondervragingen om erachter te komen hoe Koos Framboos tourmanager is geworden, is enorm absurd. Na iedere scène vraag je jezelf af watskeburt?! De musical doet, met zijn enorm droge humor en gekheid alom, zijn titel na.

Ons verslag van de perspresentatie van Watskeburt?! lees je hier.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies