Chaplin: een iconische musical

In zijn filmstudio mijmert de oude Charlie Chaplin over zijn creatie The Tramp: dichter, dromer, vagebond en zwerver. Een figuur die hem tot een icoon maakte, maar die ook een vloek bleek te zijn. Chaplin – de musical toont de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de iconische filmmaker.

Vocaal talent
Het stuk opent met de jonge jaren van Charlie en zijn wijzere broer Sidney, die samen met hun moeder Hannah een armzalig leven leiden in Londen. Chaplins moeder treedt op in music halls, zijn vader is in de opvoeding nauwelijks aanwezig. De kindercast zingt helaas niet al te zuiver, maar al snel weet het vocale talent van het ensemble je om ver te blazen, waardoor je dit al gauw vergeet. De meerstemmigheid klinkt als een klok en ook de dans spat van het podium af.

Persoon áchter de films
Ook Charlie blijkt over vele kwaliteiten te beschikken. Door een humoristische act die hij samen met zijn broer uitvoert wordt hij in een klap ontdekt en een carrière, ergens ver van Londen, ligt in het verschiet. Door middel van het loopje zet Nordin de Moor een karakter neer dat je direct herkent en omarmt. Ook Roel Vanderstukken, voor wie dit zijn musicaldebuut is, vertolkt vol passie de rol van Sidney Chaplin.

Beiden hebben vooraf research gedaan naar hun personage, laten ze weten aan Musical Reports. ‘’In dit geval lukte dat wel, omdat het een fictief bestaand figuur was. Ik ken Chaplin van de films, maar vind het veel interessanter om de persoon áchter de films te leren kennen. Het grote genie en de kwetsbaarheid die hij met zich mee brengt’’, aldus Vanderstukken. ‘’Dan probeer je die figuren wat dichter naar jezelf toe te trekken en er wat meer van jezelf in te stoppen.’’ De Moor heeft vooral veel films van Charlie Chaplin gekeken, ‘om authentiek te blijven aan hetgeen wat híj heeft gebracht’. ‘’Chaplin, naast het typetje, heb ik wel meer mijn eigen interpretatie kunnen geven.’’ Het voornaamste werk op het podium was om de band tussen Charlie en Sidney Chaplin goed naar voren te laten komen, laat Vanderstukken nog weten. ‘’We heb geprobeerd om de momenten die in de voorstelling hoogtes en laagtes vertegenwoordigen zo juist mogelijk neer te zetten.’’

Politiek perspectief
Een van die ‘laagtes’ in het stuk is het moment waarop roddeljournaliste Hedda Hopper Chaplin met harde feiten naar zijn ondergang probeert te helpen. De filmmaker was namelijk geen officieel Amerikaanse staatsburger, maar hield veel communistische toespraken in de staat. De musical toont dus ook een politieke perspectief uit zijn leven. Goede de Raedt speelt deze slechte tante. Ze maakt door haar dijk van een stem de tweede helft, na een ietwat lange eerste helft, enorm aangenaam om naar te kijken.

Spanningsboog
In de eerste helft lijkt het alsof álles gezongen moet worden. Voor iedere scène is er wel een lied, waardoor de vaart de eerste anderhalf uur niet heel hoog ligt. Deze is in de tweede helft veel sterker, net als de spanningsboog. Chaplin werkt aan zijn film The Dictator, een film gebaseerd op Adolf Hitler. Zijn broer, tevens zijn manager, wil dat The Tramp eindelijk spreekt in deze film, maar dit leidt tot  tot veel ophef lijdt tussen de twee Chaplins.

Toch verveelt de musical geen enkel moment. Decorstukken worden vliegensvlug verwisseld, acteurs lopen in geweldige kostuums en aan hun acteer-, zang- en danskwaliteiten ontbreekt niets. Chaplin laat je genieten van een iconisch figuur, door een iconische musical.

Chaplin is tot 3 januari te  zien in de RAI in Amsterdam. Het is nog niet bekend of de musical op tournee gaat. Op onze Facebookpagina staat een voorproefje.

© Music Hall

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies