“Dit is geen nieuwe versie maar DE enige echte Into the Woods”

Binnenkort is de Sondheim klassieker Into the Woods weer te zien in de Nederlandse theaters. Wij spraken met de cast en producent over de terugkeer van deze musical.

Om hun felbegeerde kind te krijgen, worden een onnozele bakker en diens kordate vrouw met een onmogelijke opdracht het bos in gestuurd. Daar blijken ze de onwaarschijnlijke spil te vormen in de beroemde sprookjes van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sjaak en de bonenstaak. Maar wat is de prijs voor het Lang en Gelukkig waar iedereen op hoopt? En zijn heksen, wolven en reuzen wel de grootste bedreiging voor je geluk? 

Into the Woods is niet voor het eerst te zien in Nederland, M-lab maakte ook al een versie. Toch zijn er meer verschillen dan overeenkomsten met de M-lab versie aldus de cast en producent.

Brigitte Heitzer: “Ten eerste natuurlijk het orkest, dat is met 15 man hetzelfde als de originele (Broadway – red.) bezetting. En de muziek en muzikanten maken echt onderdeel uit van het bos en komen midden op het podium te staan. En dat zal de bezoekers zeker opvallen, zeker in een tijd waarin muzikanten als eerste worden wegbezuinigd.

Esther Maas: “Dit is dus geen nieuwe versie maar DE enige echte versie van Into the Woods. M-Lab heeft hem prachtig aangepast met een kleiner ensemble, maar wij doen het met de originele rol- en orkestbezetting. Bezoekers die de M-Lab versie dus gezien hebben moeten ook gewoon komen kijken, omdat het anders is en uniek door de volledige originele orkestbezetting. En we hebben een topcast!”

Lone van Roosendaal: “Ik heb Into the Woods eerder gedaan maar ga nu een andere rol doen, namelijk die van de bakkersvrouw. Uit de vorige versie waren dingen geknipt die nu totaal nieuw voor mij zijn. En dan ook nog een andere vertaling, dus het verhaal komt mij bekend voor maar een hoop is ook nieuw. Ik begin dus echt opnieuw.”

Tijdens het persmoment was het al duidelijk: Into the Woods kan zich net zo goed in 2017 afspelen aldus de makers. De kostuum ontwerpen laten zien dat we geen typische sprookjeskostuums hoeven te verwachten maar kleding met duidelijke invloeden van deze tijd.

Elise Schaap: “Mijn Roodkapje gaat enorm stoer worden, net zoals de rol geschreven is, maar zonder het ouderwetse sprookjeskostuum. Het decor is sober, het orkest staat op het podium en met minimale attributen moeten mensen veel meer hun fantasie gebruiken. En dan helpt het als je geen klassieke sprookjeskostuums draagt. Daarnaast gaat het dan dus ook nog meer om de muziek.”

Esther Maas is producent, artistiek leider en een hoofdrolspeler van Into the Woods. Ze staat dus met verschillende petten op in het repetitielokaal.

Esther Maas: “Zodra ik op het podium sta ben ik actrice en dan laat je los dat je als producent ook een belang hebt. Toch betrap ik mezelf tijdens de repetities er op dat ik soms denk ‘oh hier ik wil nog wat van zeggen’ maar ik probeer het te beperken want anders word je een hele vervelende producent. Als je goed wilt spelen moet je het jezelf niet aandoen om je er mee te bemoeien, en ook de mensen om je heen niet.

Later deze week volgt de rest van het verslag waarin we spreken over risico’s van zo’n grote Sondheim musical in de Nederlandse theaters en leren we meer over hoe René van Kooten en Lone van Roosdendaal hun personages vorm geven. Into the Woods start 10 februari met try-outen en gaat op 20 februari in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam en is dan tot half mei te zien in de Nederlandse theaters.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies