“Sondheims muziek kan niet op band staan, dan haal je de ziel er uit”

Binnenkort is de Sondheim klassieker Into the Woods weer te zien in de Nederlandse theaters. Wij spraken met de cast en producent over de terugkeer van deze musical. Lees deel een van het interview hier terug.

Om hun felbegeerde kind te krijgen, worden een onnozele bakker en diens kordate vrouw met een onmogelijke opdracht het bos in gestuurd. Daar blijken ze de onwaarschijnlijke spil te vormen in de beroemde sprookjes van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sjaak en de bonenstaak. Maar wat is de prijs voor het lang en gelukkig waar iedereen op hoopt? En zijn heksen, wolven en reuzen wel de grootste bedreiging voor je geluk? 

Into the Woods is geen titel die bekend is bij het grote publiek, en dat is ook een reden waarom er zelden een Sondheim musical op grote schaal te zien is in Nederland. Toch zien de cast en makers geen reden om daarom af te haken.

Esther Maas: “Ik heb als producent ook bewust uit elke hoek van de podiumkunsten mensen gecast voor deze voorstelling. Acteurs die zou kunnen kennen uit jeugdseries op tv, van VPRO-programma’s, het RO-theater, Goede Tijden Slechte Tijden, musicals en opera. Alles zit in deze topcast en zo trek je een breder publiek. Ik vind het leuk om zo publiek te interesseren wat normaal nooit een musical bezoekt.”

Brigitte Heitzer: “Esther Maas is echt een doorzetter die hier een paar jaar voor heeft gewerkt om dit mogelijk te maken, net als bij haar vorige productie Putting it Together. En ze wil het echt graag en zonder concessies dus met een volledig orkest en dan moet je dus mensen om je heen verzamelen die dat ook willen. Ik denk dat het nodig is, zeker omdat op muziek zo vaak bezuinigd wordt; dan haal je echt de ziel uit een voorstelling. Hopelijk komen er dan weer meer musicals zoals het hoort; volledig en zonder concessies.”

René van Kooten: “Het voelt wel als een druk om te laten zien dat het de moeite waard is om een voorstelling zo volledig te brengen. Ik heb als prins best een bescheiden rol in de productie maar juist omdat dit zo uniek is, wil ik dit heel graag doen. Ik wil graag onderdeel zijn van deze cast en werken met deze creatives. Wat ik dan te doen heb, vind ik minder relevant. Ik ken het stuk natuurlijk en ik zit met verbazing te kijken hoe deze cast hun rollen eigen maakt. Dat ik eerder Into the Woods heb gedaan helpt mij trouwens niet, ik speel een andere rol met een andere regisseur. Maar ik heb een enorm leuke rol. De prinsen zijn wereldvreemd en vinden alles fantastisch. Ze leven in een wereld waar alles mooi is en zij zijn een vervolmaking van alles. Die twee prinsen proberen elkaar steeds te overtreffen en dat is gewoon harstikke leuk om te doen.”

De producent is duidelijk trots op het feit dat er een 15-koppig orkest mee op tournee gaat. Het werken met een orkestband (muziek op band is voor de producent echter geen no-go).

Esther Maas: “Ik zou het voor Into the Woods en dus eigenlijk al het Sondheim-materiaal nooit doen. Ik heb Mamma Mia! met een halve orkestband gezien en daar heb ik een top avond gehad. Die muziek kan dat aan. Met de muziek van Sondheim kan het niet. Ik weet dat het op Broadway gedaan is en ik heb daar stukjes van gezien, maar daar krijg ik kromme tenen van. De muziek ademt dan niet meer.”

Lone van Roosendaal was eerder te zien in Into the Woods als heks. Nu speelt ze opnieuw mee, maar nu als bakkersvrouw. Zou ze niet graag nog een keer de heks willen spelen?

Lone van Roosdendaal: ‘Nee, maar ik wist ook al dat Esther Maas de heks zou spelen en was erg verbaasd dat ze toch vroeg of ik mee wilde doen. Toen Esther vertelde dat ze Elise Schaap wilde casten als bakkersvrouw zei ik nog ‘maar ze is toch de gedroomde Roodkapje?’ Dat was natuurlijk een beetje uit eigen belang, maar het blijkt te kloppen. Elise is geweldig als Roodkapje en toen kwam de rol van bakkersvrouw dus weer vrij. Ik word natuurlijk vaak gecast voor rollen zoals die van de heks en de pittige of agressieve vrouwen. De bakkersvrouw is zeker ook pittig maar is toch een heel andere type dan wat ik normaal speel. De bakkersvrouw en de bakker (Bart Kamps –red.) zijn de enige niet-sprookjesfiguren, maar onze personages zijn wel de oorzaak dat het verhaal op gang komt. Dat is natuurlijk leuk om te spelen. Maar ja, als ik wel voor heks was gevraagd had ik het heus wel gedaan hoor (lacht).”

Lees hier het eerst deel van ons interview met de Into the Woods cast. Into the Woods start 10 februari met try-outen en gaat op 20 februari in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam en is dan tot half mei te zien in de Nederlandse theaters.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies