Adèle, Conny en Jasperina: het tamelijk brave verhaal

Het verhaal van Adèle, Conny, Jasperina – De grote drie is redelijk simpel te beschrijven. Adèle Bloemendaal (Ellen Pieters) krijgt het verzoek om voor Nederlandse emigranten in een warm en zonnig oord op te treden. Ze zal er goed aan verdienen, maar het optreden zal alleen doorgaan als ze samen met Conny Stuart (Frédérique Sluyterman van Loo) en Jasperina de Jong (Hanneke Drenth) komt optreden. Aan de drie grande dames dus de taak een programma samen te stellen en hun ego’s op zij te zetten. Maar of dat allemaal soepel verloopt…

In het echt hebben deze drie dames nooit met elkaar opgetreden, en dat is eeuwig zonde als je ziet hoe ze gestalte krijgen tijdens deze musical. Ondanks de verschillende persoonlijkheden past hun repertoire buitengewoon goed bij elkaar. Het script van Lars Boom is dus pure fictie en dat geeft vele mogelijkheden. Toch kabbelt de voorstelling wel erg braaf voort en dat is jammer. Tijdens de eerste acte repeteren de dames in de huiskamer van Adèle Bloemendaal en dit repetitieproces is een handige, maar ook wel gemakkelijke, kapstok om de bekende nummers van de drie dames ten gehore te brengen. De tweede acte speelt zich af in het buitenland rondom het concert wat men geeft voor de Nederlandse emigranten. In deze acte komen de personages iets meer los en is er meer ruimte voor persoonlijke reflectie op hun carrières en  keuzes in het leven. Ondanks alle verscheiden mogelijkheden die fictie met zich meebrengt, worden de kansen die dit bied vrij weinig genomen en volgt dus een tamelijk braaf en voortkabbelde voorstelling vol nostalgie en herkenning.

Aan de inzet van de cast ligt het absoluut niet. Ellen Pieters als Adèle Bloemendaal draagt duidelijk de voorstelling. Wat zeker meehelpt is dat Adèle Bloemendaal het meest kleurrijke en frappante onderdeel is van het trio. Haar persoonlijkheid geeft Pieters voldoende kansen om flink uit te pakken met haar personage. Maar duidelijk is dat Pieters toch als een van de weinige het talent beheerst om uiterlijk, stemgebruik, manieren en emoties van bekende Nederlanders samen te brengen in een voor iedereen herkenbaar personage. Pieters weet ook de weinige ontroerende momenten in de voorstelling prachtig aan te stippen met soms subtiel en ontroerend spel. Frédérique Sluyterman van Loo gooit enkele heerlijke Annie M.G. Schmidt klassiekers de zaal in en het feest der herkenning is al snel compleet. Hanneke Drenth is misschien wel de jongste actrice met veel minder ervaring dan haar tegenspeelsters maar toch zet ze een sterke, soms iets wat cartooneske, Jasperina de Jong neer.

De voorstelling is een feest der herkenning van vele bekende nummers en de drie actrices weten waardig en herkenbaar drie prachtige grande dames opnieuw tot leven te brengen. Met vrij weinig fantasie is er een script geschreven voor deze voorstelling en als je niet beter weet dan denk je dat dit een waargebeurd verhaal is. Niks is minder waar. De mogelijkheden die een compleet nieuw verhaal zonder enige beperkingen met zich mee had kunnen brengen worden niet benut. Duidelijk is dat deze voorstelling zich richt op een publiek wat komt voor een avondje nostalgie; en daarvoor lijkt het prima geslaagd.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies