Into the Woods, comedy in het bos

Bij de liefhebbers van (Sondheim) musicals zal de M-Lab productie van Into the Woods (2007 & 2010) nog goed in het geheugen staan. Koen van Dijk bewerkte de Sondheim klassieker tot een vlotte voorstelling voor een kleine cast en klein orkest. Dit theaterseizoen brengt PIT Producties, onder leiding van Esther Maas, Into the Woods terug naar de Nederlandse theaters. PIT Producties doet echter geen concessies en brengt de musical met het oorspronkelijke script en de arrangementen voor een 15 koppig orkest.

Men kan niet ontkennen dat het een feest is om de muziek van Stephen Sondheim in volle glorie door het theater te horen klinken. Het is noemenswaardig dat PIT Producties dit risico is aangegaan. Maar liefst 15 man orkest op het toneel is tegenwoordig, uit kostenoogpunt, zeldzaam. Toch is het elke cent waard. Het is prachtig om de intelligente score te horen, exact zoals deze door de meester zelf bedoeld is. Het orkest, onder leiding van Jeroen Sleyfer, steelt hiermee zonder meer de show.

Wie ook de show steelt is Lone van Roosendaal. Waar Van Roosendaal in 2010 nog op fenomenale wijze de rol van de heks vertolkte, zet zij nu een innemende Bakkersvrouw neer. De rol van de Heks wordt in deze productie gespeeld door producente Esther Maas. Een vertolking die zowel qua spel als vocaal helaas op de vlakte blijft. De personages gespeeld door Paul Groot, Jeremy Baker en Elise Schaap zijn daarentegen verre van vlak. De Wolf, de moeder van Sjaak en Roodkapje worden op komische, kleurrijke wijze ten tonele gebracht. Vooral Schaap blinkt uit in haar droge komische timing en expressie.

En dat is nu net waar de kracht van deze opvoering van Into the Woods ligt: comedy. De regie van Gijs de Lange en de meer dan geslaagde vertaling van Jeremy Baker zijn hiervan doordrenkt. Een uitstekende keuze. Het is echter jammer dat, wanneer de nadruk gelegd wordt op het feit dat er met een volledig orkest en in de oorspronkelijke arrangementen gespeeld wordt, vocaal niet alle castleden even sterk zijn. Zo weet bijvoorbeeld Wart Kamps, die met zijn spel overtuigend de rol van Bakker neer zet, in zijn solo in de tweede akte vocaal niet te overtuigen. Dit is een gemiste kans in een verder zeer geslaagde opvoering van Into the Woods.

In Into the Woods ontbreekt het de Bakker (Wart Kamps) en zijn vrouw (Lone van Roosendaal) aan kindergeluk in hun leven. Al snel blijkt dat de heks (Esther Maas) een vloek over hun familie heeft uitgesproken. Wanneer deze vloek opgeheven wordt, ligt een volmaakt gezin binnen handbereik. Om de vloek op te heffen moeten de Bakker en zijn vrouw in het bos op zoek naar de koe zo wit als melk, het kapje zo rood als bloed, het haar zo geel als maïs en de schoen zo helder als glas. Als de bakker en zijn vrouw diep het bos intrekken, mengt hun verhaal zich in dat van verschillende sprookjes en reist de vraag: wat maakt nu echt gelukkig?

De cast en het orkest van Into the Woods ontvingen na afloop van de première in het Oude Luxor te Rotterdam een verdiende daverende ovatie. De productie toert de rest van het theaterseizoen langs de Nederlandse theaters.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies