De Marathon: prachtig rauw eerbetoon aan de vriendschap

De Marathon was in 2012 een onverwachte filmhit. Het verhaal van vier vrienden die mee doen aan de Rotterdamse marathon bleek een schot in de roos. Afgelopen zondag ging de musicalbewerking in première voor een uitzinnig Nieuwe Luxor Theater. 

Het verhaal is relatief simpel, garagehouder Gerard (John Buijsman) dreigt failliet te gaan. Als het zo ver komt, dan staan ook zijn drie collega’s en tevens vrienden Kees (Michiel Nooter), Nico (Dennis Willekens) en Leo (Kees Boot) op straat. De nieuwe collega Youssef (Gürkan Küçüksentürk) brengt het viertal op het idee om zich te laten sponsoren voor de Rotterdamse marathon. De oom van Youssef wil ze sponseren voor een bedrag van €40,000,-. Op één voorwaarde: als ze de marathon niet uitlopen, krijgt hij de garage. Hoog tijd dus voor de vier mannen met bierbuiken om hard te gaan trainen. 

Binnen het verhaal is er veel ruimte voor de zo typerende zwarte Rotterdamse humor. De personages zijn heerlijk direct en de humor is snoeihard. Alles lijkt bij de vier hoofdrolspelers te draaien om vrouwen, bier en Klaverjassen. Maar niks is minder waar en al snel ontwikkelen de hoofdpersonages zich tot onzekere mannen die worstellen met verschillende dillema’s van het leven. In de voorstelling wordt alle ruimte hiervoor genomen, zonder dat het ergens teveel wordt. Tragiek wordt perfect uitgebalanceerd met humor. Al komt één van de mannen uit de kast, zit de ander onder plak bij zijn vrouw: de mannen blijven elkaar steunen. De Marathon is een heerlijk rauw verhaal over vriendschap en de onzekerheden in het leven. 

Jelka van Houten, als de vrouw van Gerard, weet de show te stelen als de vrouw die alle wonden heelt met mokkapunten en vruchtenschuitjes. Van Houten vertolkt haar personage in het begin droog komisch, maar in de tweede acte roert ze met haar solo ‘Bloemen en Taart’ het publiek tot tranen. Het geeft meteen aan hoe levensecht haar personage is. Iets wat gezegd kan worden over alle personages in deze voorstelling: van de kleinste bijrol tot aan de vier hoofdrolspelers. Dit is enerzijds de verdienste van de fantastische cast, maar anderzijds ook van de regie en het script van Job Goschalk. 

Thomas Acda is erin geslaagd om de juiste muziek voor de juiste momenten te schrijven. Het is knap dat Acda de goede toon in de verschillende scènes weet te zetten, zonder zijn eigen herkenbare sound te verliezen. De inventieve choreografie van Daan Wijnands is energiek en weet zelfs een heuse marathon ten tonele te brengen. Met wat simpele dranghekken op wielen en acteurs die steeds van verschillende kanten het podium op komen rennen, komt de marathon tot leven.

De Marathon is een dolkomische en toch tragische voorstelling over vriendschap. Een voorstelling zonder poespas, vol zwarte Rotterdamse humor en een groot kloppend hart die je na afloop nog lang beklijft. Het team van De Marathon is erin geslaagd om een unieke nieuwe Nederlandse musical te maken die absoluut gezien moet worden.

Klik op een foto om te vergroten. 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies