The Bridges of Madison County is perfect op alle fronten

Het gebeurt niet vaak dat je als recensent niets hebt aan te merken op een voorstelling en simpelweg getuige mag zijn van een prachtige voorstelling. Toch was het afgelopen maandag eindelijk weer eens zover. In het Zonnehuis in Amsterdam-Noord keek ik naar de première van de musical The Bridges of Madison County van producent OpusOne. Of kijken is eigenlijk het verkeerde woord, ik werd meegezogen in het verhaal van Francesca en Robert.

In The Bridges of Madison County maken we kennis met Francesca (Lone van Roosendaal), een van oorsprong Italiaanse huisvrouw die direct na de Tweede Wereldoorlog besloot te trouwen met een Amerikaanse G.I., Dick (Bas Heerkens). Eenmaal in Iowa, de geboorteplaats van Dick, wordt Francesca boerin, moeder en huisvrouw. Francesca vult haar dagen met het boerenleven en het koken van Italiaanse maaltijden voor haar man en hun twee puberkinderen Carolyn (Marieke Goemans) en Michael (Jeroen C. Molenaar). Wanneer haar man en kinderen naar een wedstrijd op een jaarmarkt gaan, heeft Francesca het rijk een paar dagen voor haar alleen. Alleen haar buurvrouw (gespeeld door Annick Boer) is in de buurt voor aanspraak en om een oogje in het zeil houden. Buurvrouw Marsha is er dan ook getuige van wanneer Robert Kincade (René van Kooten), fotograaf voor National Geographic, het erf van Francesca op komt rijden. Hij is alle overdekte bruggen in Madison County aan het fotograferen en kan de zevende brug in het rijtje maar niet vinden. Daarom is hij een erf opgereden om de weg naar de ontbrekende brug te vragen. Robert is een creatieve hippie en komt op Francesca over als een gelijkgestemde geest die toevallig ook nog eens kort geleden in haar geboortestad Napels was. Na deze ontmoeting volgt een affaire van vier dagen. Francesca en Robert lijken voor elkaar gemaakt en ze besluiten samen verder te gaan. Francesca wil echter niet met stille trom vertrekken en besluit dat ze haar kinderen wil inlichten alvorens ze meegaat met Robert. Bij het weerzien met haar gezin kan Francesca echter niet anders dan blijven, omdat ze voorvoelt dat haar gezin ongelukkig zou worden met zijn drieën.

De muziek van Jason Robert Brown (onder andere bekend van The Last Five Years, Parade, 13 en Songs for a New World) is zoals altijd verrassend en veelzijdig. Bovendien is verrassend dat de meeste bandleden in deze voorstelling ook deel uit maken van de cast. Zo speelt muzikaal leider, arrangeur en pianist Marco Braam onder andere de buurman van Francesca. Dit doet hij geniaal in zijn stille spel. Celliste Reneé Wijnhoven blijkt ook een bijzonder verdienstelijke zangeres, gitariste en actrice te zijn. Onder andere hierdoor vloeien cast en band samen in een geheel. Wat de voorstelling nog immersiever maakt is het decor wat letterlijk de zaal in komt. Een van de zogenaamde bruggen loopt als een catwalk het publiek in. Dit zorgt ervoor dat de toeschouwer nog dichter op de spelers zit.

Dan is er nog het fenomenale stemgeluid van de musical performers. Met name hoofdrolspelers René van Kooten en Lone van Roosendaal creëren solo en samen fantastische muziek die niemand onberoerd laat. De korte scènes van zangeres en komisch talent Annick Boer, die de bemoeizuchtige buurvrouw speelt, zijn een genot om naar te kijken en bieden een perfecte afwisseling tussen de familie strubbelingen en de ontluikende ware liefde. Hoewel de performances van deze drie het meest in het oog springen, is een musical voorstelling met deze mate van perfectie altijd een team effort. Ieder cast-, crew- en orkestlid die een schakel vormt in deze productie verdient lof voor zijn of haar verdienste.

Met The Bridges of Madison county toont OpusOne misschien wel hun beste voorstelling ooit. In elk geval geldt, als je iets wilt gaan zien deze zomer, ga dan in elk geval naar het Zonnehuis. The Bridges of Madison County zou zomaar één van de beste voorstellingen van 2017 kunnen blijken. De voorstelling is nog tot en met 2 juli 2017 te zien in Het Zonnehuis.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies