Elisabeth in concert: een feest van herkenning met een beetje extra

Op een paar kleine uitzonderingen na is vrijwel de volledige originele Nederlandse cast verzameld voor Elisabeth in concert. Zelfs de originele muzikaal leider, Maurice Luttinkhuis en de originele regisseur, Eddy Habbema, zijn van de partij.

Nu heeft een concertvoorstelling zijn beperkingen. Voor wie de musical Elisabeth nooit eerder zag zal er een hoop informatie ontbreken bij het zien van Elisabeth in concert. Maar de meeste bezoekers zullen al bekend zijn met de musical voorstelling die 18 jaar geleden in Scheveningen in première ging en recenter nog te zien was in België en Duitsland. Daarnaast speelt de voorstelling in de openlucht en dat betekent dat het koud kan zijn of juist erg warm wanneer de zon schijnt. Bovendien zitten de stoeltjes aanmerkelijk minder lekker dan het rode pluche in het Circustheater. Zeker op de tribune is de beenruimte nogal beperkt. Maar daar staat tegenover dat de voorstelling zich afspeelt op een geweldige locatie. Paleis het Loo vormt een perfecte achtergrond en prachtig decor voor Elisabeth. Naast de herinneringen aan de orginele voorstelling en voor velen een stukje jeugdsentiment is de locatie datgene wat Elisabeth in concert zo bijzonder maakt.

Het is ronduit fantastisch om mensen als Stanley Burleson, Wim van den Driessche, Jeroen Phaff, Doris Baaten en Addo Kruizinga terug te zien in hun ouwe rollen. Maar zonder twijfel is het Pia Douwes die ook nu nog de show steelt. De ongetwijfeld zeer beperkte repetitietijd maakt dat er kleine foutjes worden gemaakt maar niet door Douwes die net zo veel kracht en vocale finesse toont als 18 jaar geleden. De kleine foutjes van andere zijn zo klein dat ze alleen opvallen bij hen die de muziek uit het hoofd kennen want uiteraard staat er zo veel vakmanschap op het toneel dat foutjes vakkundig worden opgelost. Die foutjes zullen dan ook snel vergeten zijn voor de enkeling die ze überhaupt hoorde.

Het paleis vormt letterlijk de achtergrond van het podium en er is bij deze voorstelling bijzonder goed gebruik gemaakt van de omgeving. Het paleis is waar mogelijk geïntegreerd in de voorstelling door bijvoorbeeld gebruik te maken van koetsen.

Ander opmerkelijk iets aan deze concertante is dat het nummer ‘Als ik dansen wil’ aan de voorstelling is toegevoegd. Dit duet tussen Elisabeth en De Dood was in Scheveningen niet te horen en werd pas in een latere versie toegevoegd. Het minimale decor wordt opgevangen door een humorvolle regie, gebruikmaking van de locatie en een overweldigend aantal kostuums. Waarvan de meeste gelijk zijn aan de kostuums die we ook in Scheveningen zagen.

Wie zich even terug in 1999 wil voelen, de grootsheid van deze nieuwe setting wil ervaren, wil genieten van de fenomenale vocalen van Pia Douwes, wil wegdromen bij de zwoele klanken van de stem van Stanley Burleson als De Dood en het heerlijke rauwe geluid van Wim van den Driessche als Lucheni nog eens wil beleven mag dit niet missen.

Tot en met 17 juni is Elisabeth in concert nog te zien op Paleis het Loo in Apeldoorn.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies