Sonneveld: telkens weer tijdloos

Ter ere van de honderdste verjaardag van cabaretier, zanger en acteur Wim Sonneveld brengt Stichting Zonnehuis Muziektheater ‘Telkens weer Het Dorp’ naar Het Zonnehuis in Amsterdam.

Onder leiding van pianist Ruud Bos – die composities maakte voor onder andere de Efteling, Bassie & Adriaan én  Sonneveld – brengen Vera Mann, Mitch Wolterink, Julia Herfst en Frans  Mulder een muzikale hommage aan Sonneveld en zijn tekstschrijver en partner Friso Wiegersma. Nummers als ‘Nikkelen Nelis’ (‘Zij kon het lonken niet laten’), ‘Josefien’ en ‘Lieveling’ passeren de –  ‘Moeder ik wil bij de …’ – revue. Daarnaast worden ook liedjes uit ‘De kleine parade’, de eerste musical van Wiegersma en Sonneveld – gebaseerd op het gelijknamige boek van Henriette van Eyk – opgevoerd.

Puur op de muziek gericht
In december 2003 ging  ‘Telkens weer Het Dorp’ in première in de Schouwburg in Amstelveen, toen met Joke de Kruijf, Marnix Kappers, Jenny Arean en Tony Neef. Laatstgenoemde had vanaf de première op 27 oktober 2013 de titelrol in de musical ‘Sonneveld’, waarin zijn band met Conny Stuart en zijn relatie met twee mannen, Huub Janssen en Friso Wiegersma, centraal stond.

De versie die OpusOne nu op de planken brengt is anders dan de versie uit 2003 en zeker niet te vergelijken met de musical ‘Sonneveld’, doordat het  puur gericht is op Sonnevelds en Wiegersma’ muziek  – hier en daar aangevuld met wat informatie over de mannen in kwestie. Daarnaast worden ook liedjes uit ‘De kleine parade’, de eerste musical van Wiegersma en Sonneveld – gebaseerd op het gelijknamige boek van Henriette van Eyk – opgevoerd.

Doordat het podium in Het Zonnehuis niet zo groot is, staat het vierkoppige orkest opgesteld op het podium, wat het geheel erg knus maakt en een extra dimensie geeft aan de voorstelling. Zeker als dit aangevuld wordt met de meerstemmigheid van de vier topvocalisten. Vera Mann – die als enige Belg van het stel het voorrecht heeft om ‘Nikkelen Nelis’ op te voeren – pakt de gehele zaal in met haar trommel en belletjes.

Actueler                            
De muziek van Sonneveld – één van de ‘Grote Drie van het Nederlandse cabaret – wordt door velen gezien als cultureel erfgoed. Net als dat het dorp in het gelijknamige lied is gemoderniseerd met betonnen dozen – ‘met flink veel glas, dan kun je zien, hoe of het bankstel staat bij Mien en d’r dressoir met plastic rozen’ –, zijn de teksten van een aantal liedjes hier en daar wel wat actueler gemaakt door onder andere selfies. Het laat zien dat Sonnevelds nummers van toen tijdloos zijn en telkens weer gezongen kunnen worden.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies