Repetities A New Brain in volle gang

Op vrijdag 7 juli mocht de pers een kijkje nemen bij de repetitie van de musical A New Brain. De musical wordt geproduceerd door De Kernploeg, een initiatief van Erwin Aarts, met als doel om meer onbekende Amerikaanse producties naar Nederland te halen. Wij spraken met Freek Bartels, Lone van Roosendaal en Christanne de Bruijn over deze debuutvoorstelling van De Kernploeg die geproduceerd wordt uit pure liefde voor het musicalvak.

Het verhaal van A New Brain gaat over Gordon (Freek Bartels) die een hersenbloeding krijgt en daardoor acuut geopereerd moet worden. Aangezien hij een bekende jonge componist en liedschrijver is, is hij bang dat hij na de operatie sterft met de mooiste muziek nog in zijn hoofd. Er ontstaat een soort worsteling waarbij er niet alleen sprake is van de realiteit maar waar ook zijn geest een rol speelt waarin karakters van zijn naasten enorm worden uitvergroot. Te denken valt aan een bemoeizuchtige moeder (Lone van Roosendaal), een neurotische beste vriendin (Christanne de Bruijn) en een dromerige partner (Jonathan Demoor). Uiteindelijk zal Gordon erachter komen wat echt belangrijk is in zijn leven. Kiest hij voor het volgen van zijn hart of zijn ratio?

Het verhaal lijkt serieus van aard, echter is er ook plaats voor veel humor. Freek moest bij het verhaal van deze voorstelling ook denken aan Next to Normal, waar hij eerder in heeft gespeeld; ‘Dat is, net als dit, ook geen prototype verhaal, maar dat vind ik juist het toffe eraan, dat het een menselijk verhaal is dat op een theatrale manier wordt verteld.’ Collega Lone van Roosendaal kende het verhaal in eerste instantie niet, zo zegt ze: ‘Ik ben er blind ingestapt en ik kende deze voorstelling dus eerst nog helemaal niet maar ik wilde dit zo graag doen omdat dit vanuit een soort liefde tot stand is gekomen.’

Zowel de repetitie- als de speelperiode zijn van zeer korte duur. Freek: ’We zijn nog maar een week bezig met repeteren en gisteren hebben we voor het eerst een hele doorloop gedaan. Dan merk je dat je kan voelen wat de hele lijn is, want in het begin hebben we alleen maar scenes kort gerepeteerd.’ Veel zorgen over de korte repetitieperiode zijn er niet. ‘Het is ook wel leuk dat je zo’n kort repetitietraject hebt, want dan merk je dat het allemaal op scherp staat’, aldus Freek. Dit is ook volgens Christanne het geval: ’Iedereen was gewoon heel goed voorbereid en de regisseur wist wat hij wilde en we hebben het gewoon in elkaar geramd’. Ook Lone zit er positief in: ’Het gaat eigenlijk heel goed, het is een hele relaxte groep en ik maak me vooralsnog geen zorgen.’

De musical zal te zien zijn op een bijzondere locatie, namelijk in de Scheepsbouwloods van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Daarnaast zal de opstelling anders dan normaal zijn, omdat het publiek aan twee kanten komt te zitten waardoor het podium smaller is. Het decor is om deze reden ook niet heel groot. Christanne: ’Het decor bestaat eigenlijk alleen maar uit een soort van doek, muzieknoten op de grond, een paar stapels boeken en een ziekenhuisbed.’ Gelukkig ervaren de acteurs het eenvoudige decor niet als storend, zo zegt Freek: ’Het is heel fijn om in zo’n minimalistisch decor te werken omdat je daardoor echt terug gaat naar de essentie van de scene.’

Verdere namen die te zien zullen zijn in deze kortlopende productie zijn Jonathan Demoor, Tony Neef, Dennis Willekens, Eva Poppink en Peggy Sandaal. De voorstellingen van A New Brain zijn 14 t/m 16 juli en 19 t/m 23 juli 2017. Dus als je er graag bij wilt zijn, koop dan zeker snel je kaarten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies