West Side Story: verbinding op het Vrijthof

Het grootste plein van Maastricht werd maandag omgedoopt tot outdoor bioscoop. De film West Side Story werd voor het eerst onder begeleiding van een live orkest in de buitenlucht vertoond.

Het decor van de Vrijthofconcerten van André Rieu werd speciaal voor het zilveren jubileum van Theater aan het Vrijthof beschikbaar gesteld aan philharmonie zuidnederland, met ruim honderd musici verantwoordelijk voor de livemuziek. Omringd door de historische gebouwen was het een pittoresk geheel.

Ambitie van het orkest
“Een productie als West Side Story – Film with live Orchestra bevestigt de ambitie van het orkest, maar onderstreept tevens de verbinding met het theater en de hele regio”, liet Stefan Rosu, intendant van het orkest, al weten in het persbericht. Een nagenoeg uitverkocht Vrijthof liet die verbinding duidelijk zien.

De ambitie van het orkest was ook goed te merken. Dirigent Wayne Marshall zorgde ervoor dat de timing tot in de puntjes klopte. De muziek van Leonard Bernstein werd dan wel live gespeeld door het orkest, de originele zangstemmen uit de film werden behouden. Een lastige klus om dit synchroon te laten lopen, maar op geen enkel vlak werd een fout begaan. De bekende nummers als ‘I feel pretty’, ‘America’ en ‘Maria’ kregen door de bombastische muziek en de uitvoering in open air een extra dimensie.

Boodschap van hoop
De film is dan wel afkomstig uit 1961, maar het heeft nog altijd actuele thema’s. West Side Story vertelt over de Amerikaanse gangs de Jets en de Puertoricaanse Sharks in de straten van de Upper West Side van New York. In het verhaal, gebaseerd op het welbekende liefdesdrama Romeo & Julia van William Shakespeare, geloven Tony en Maria – beiden afkomstig uit een andere gang – dat hun liefde de onderlinge verschillen en haat tussen de bevolkingsgroepen kan overwinnen.  In het nummer ‘Somewhere’, geschreven door Stephen Sondheim, zingen de twee geliefden dan ook:

‘There’s a place for us
Somewhere a place for us
Peace and quiet and open air
Wait for us somewhere.’

Het is een boodschap van hoop, verbinding tussen bevolkingsgroepen, verdraagzaamheid tegenover elkaar, de wens om samen in vrede te leven en samenwerking. De organisatie van West Side Story – Film with live Orchestra hoopte dat deze uitvoering een verbindende werking had, waardoor deze boodschap werd uitgedragen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies