IJzersterke cast redt dunne verhaallijn van A New Brain

Slechts enkele weken na het winnen van een Tony Award voor de musical Falsettos, zakte componist William Finn in 1992 op straat in elkaar. De oorzaak hiervan was een acute malformatie en een hersenoperatie was onvermijdelijk. Tijdens zijn herstel schreef hij verschillende nummers over deze gebeurtenis en later ontstond, met behulp van scriptschrijver James Lapine (Into the Woods, Sunday in the Park with George),  A New Brain. De musical wordt nu door De Kernploeg, onder regie van Benno Hoogveld, voor het eerst opgevoerd in Nederland.

Waar Finn voor zijn operatie al een succesvolle componist was, is zijn alter ego Gordon Schwinn (Freek Bartels) een ambitieuze nieuwkomer  die liedjes schrijft voor een kinderprogramma. Tijdens het schrijven van een nummer stort Gordon in elkaar. In het ziekenhuis krijgt hij te horen dat een hersenoperatie noodzakelijk is, maar ook dat deze fataal zou kunnen zijn. Zijn bemoeizuchtige moeder (Lone van Roosendaal) haast zich naar het ziekenhuis, terwijl zijn vriend Vincent (Jonathan Demoor) liever eerst nog even een zeiltocht maakt. Samen met beste vriendin Rhoda (Christanne de Bruijn) waken zij naast Gordons ziekenhuisbed. Terwijl hij in zijn wanhoop nog een laatste poging doet zijn stempel op de muziekwereld te drukken, wordt hij achtervolgd door de hallucinerende beelden van zijn werkgever Fred de Kikker (Tony Neef) en herinneringen uit zijn verleden.

We zien alle personages door het hoofd van Gordon en deze lijken soms meer op karikaturen dan op echte mensen. Dit geldt met name voor de verschillende bijrollen. Verplegers Richard (Dennis Willekens) en Nancy (Eva Poppink) vormen een overdreven hysterisch duo en de dakloze Lisa (Peggy Sandaal) is een mopperend cliché die weinig toevoegt aan het verhaal. Desalniettemin geven de acteurs een ontroerende performance en weten zij het beste uit het gegeven materiaal te halen. Bartels’ spel is sterk en zijn zang is krachtig en vol  gevoel. Ook Lone van Roosendaal weet te raken. Ze ontroert met het nummer  Hij Leeft in Zijn Muziek  (prachtig vertaald door Florus van Rooijen), waarin ze de grootste angst van iedere ouder uitspreekt. Noemenswaardig is Jonathan Demoor, die als de dromerige Vincent veel  nuance in zijn rol aan weet te brengen.

De Kernploeg heeft als ambitie om iedere zomer een nieuwe onbekende Amerikaanse musical naar Nederland te halen. A New Brain is de eerste in de reeks en belooft veel goeds voor de komende jaren. Ondanks dat de verhaallijn op een aantal fronten niet overtuigend is, hebben de acteurs en makers met weinig middelen een mooie voorstelling neer weten te zetten.

A New Brain is nog t/m 23 juli te zien in de ITW NDSM Loods in Amsterdam Noord.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies