Feestelijke aftrap repetities On Your Feet

Deze week werden op de druilerige en frisse woensdag (6 september) de repetities van de Gloria Estefan musical On Your Feet feestelijk afgetrapt. De voltallige cast, onder leiding van producent Albert Verlinde, verzamelde zich voor een borrel bij het Amsterdamse Strand Zuid.

“De rechten zijn binnen, dus we kunnen door”, aldus Albert Verlinde. De repetities van de eerste niet-Amerikaanse productie van de Broadway musical On Your Feet werden hiermee afgetrapt. Al een week na de première van de succesvolle voorganger van On Your Feet (De Bodyguard), is Verlinde met zijn team begonnen met nadenken over een volgende productie voor het Beatrix Theater. Door het succes van De Bodyguard hebben Verlinde en zijn team hier twee jaar de tijd voor gehad. Verlinde vertelde dat door het succes van De Bodyguard duidelijk is geworden dat er meer swingende musicals in het Beatrix Theater gebracht moeten worden.

On Your Feet is een swingende musical waarin het verhaal van Emilio en Gloria Estefan wordt verteld. De voorstelling is doorspekt met de hits van Gloria Estefan en gevuld met Latin dans. Naast dat de voorstelling vertelt over hoe Gloria en Emilio hun weg naar roem hebben gevonden, speelt ook hun afkomst een rol. In de Nederlandse productie worden de rollen van Gloria en Emilio respectievelijk gespeeld door Vajen van den Bosch en Jim Bakkum. Oer-Hollandse hoofdrolspelers voor de Nederlandse productie. Dit zorgde na de bekendmaking nogal voor wat commotie. Zo besteedde de website VICE een artikel aan de vraag of wij ons druk moeten maken dat Jim Bakkum een Cubaan speelt. Op het internet werd de producent van On Your Feet beticht van Whitewashing. Niet-blanke rollen laten vertolken door blanke acteurs is iets wat op Broadway not done is en waar Disney onlangs nog kritiek op kreeg. De actrice die in de live action film van Disney’s Aladdin prinses Jasmine gaat spelen, heeft zelf geen Midden-Oosterse afkomst.

Van Whitewashing is bij On Your Feet echter geen sprake volgens Albert Verlinde. Regisseur van de Nederlandse productie, Andy Señor Jr, voegt hier aan toe dat tijdens de casting één van zijn eerste gedachtes een regel uit de show was:  “Did you see how white those people are?”.  Het creatieve team noemde hem de “Authenticiteitspolitie”, omdat Señor Jr Gloria Estefan al kent van kleins af aan. Toen Señor Jr klein was werden bij hem thuis muzikale avonden georganiseerd waarbij artiesten, waaronder Gloria Estefan, optraden. “Jim, Tommie en Vajen zijn echter zo dynamisch, het voelt echt alsof zij Gloria en Emilio zijn”, aldus Señor Jr. Hij voegt daaraan toe dat Vajen zo fris en sprankelend is, acteert met de finesse van een Shakespeare acteur en zingt met dezelfde integriteit waarmee Gloria zingt, “Dat kan je niet ontkennen”.

On Your Feet is vanaf 18 oktober te zien in het Beatrix Theater in Utrecht en gaat op zondag 29 oktober in première.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies