Fiddler on the Roof eigentijds gepresenteerd aan de pers

Op 21 september 2017 was de perspresentatie van Fiddler on the Roof in de studio’s van Aalsmeer. Het is een project van Stichting Theateralliantie, die samen met 8 grote Nederlandse theaters en Stage Entertainment deze productie op de planken gaat brengen. Aan regisseur Ruut Weissman (bekend van De Tweeling en Hij Gelooft in Mij) de taak om van deze musicalklassieker een eigentijdse versie te maken. Fiddler on the Roof ging in Nederland namelijk al in 1966 voor het eerst in première onder de welbekende naam Anatevka.

Fiddler on the Roof vertelt het verhaal van Tevye, gespeeld door Thomas Acda, die samen met zijn vrouw en vijf dochters een sober bestaan leeft in het Russische dorpje Anatevka. De familie is joods en vooral Tevye hecht veel waarde aan tradities. Maar wat gebeurt er als deze tradities onder druk komen te staan en je als Joods gezin wordt verjaagd uit je eigen dorp?

Niet alleen het thema traditie staat centraal in deze musical, ook vrijheid en onderdrukking spelen een belangrijke rol binnen dit verhaal. Door deze zware thema’s lijkt het een beladen stuk te worden, maar oorspronkelijk is dit verhaal geschreven voor een komiek. Producent Albert Verlinde heeft daardoor zijn keuze bewust op Thomas Acda laten vallen. Hij vertelt: ‘Thomas is goed in grappen vertellen en is bovendien een eigenzinnige Tevye.’ Op deze manier zullen de zware thema’s op een lichte en luchtige wijze worden overgebracht.

Echter heeft Thomas geen ervaring met het musicalvak en maakt hij dus zijn musicaldebuut in deze productie. Thomas vertelt dat hij altijd al met veel plezier naar het theater ging en ook dat hij weleens is gevraagd voor musicals. Maar door Acda en de Munnink en films en series die hij daarnaast draaide, had hij hier nooit tijd voor. Nu krijgt Thomas dan eindelijk de kans om de musicalacteur in hem naar boven te halen. Hij vertelt over het repetitieproces: ‘Ik vind het hartstikke leuk, al ben ik wel doodop ’s avonds, maar ik geniet me gek!’

Naast Thomas Acda zitten er ook andere bekende namen in de cast. Zo speelt Hanna van Vliet (bekend van De Tweeling) de rol van dochter Hodel. ‘Hodel is samen met twee andere zussen best wel tegendraads en is denk ik wel degene met de grootste bek.’, zo vertelt Hanna over haar personage. De rollen van die andere twee zussen worden vertolkt door Eva van Gessel (Tzeitel) en Sarah Janneh (Chava). Daarnaast speelt Doris Baaten (bekend van Mamma Mia! en Elisabeth) de rol van Yente, de koppelaarster van het stuk.  Doris legt uit: ‘Yente is de vrouw die ervoor zorgt dat jongens en meisjes gekoppeld worden en dan trouwen en kinderen krijgen. Een hele traditionele functie dus.’ 

Albert Verlinde is in ieder geval enthousiast over deze nieuwe productie en noemt het één van de beste musicals ooit gemaakt. Daarnaast zegt hij: ‘Fiddler is een feest van herkenning, maar zit ook vol verrassingen.’ Fiddler on the Roof zal vanaf 20 oktober te zien zijn in verschillende theaters in Nederland en zal op 5 november 2017 in première gaan.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies