The Curious Incident of the Dog in the Night-Time: “Zoals het bedoeld is”

Voor de tweede keer op rij keert Broadway terug aan de Amstel. Ditmaal met The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.

De met Olivier en Tony Awards overladen theatervoorstelling staat anderhalve week in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, waar op 21 september 2017 de première plaatsvond. De wereldwijde miljoenenbestseller van Mark Haddon stond al eerder in New York en Londen en is nu neergestreken in Amsterdam.

Details
Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré, laat in het programmaboekje weten dat ze trots is om de voorstelling met de Engelse cast te kunnen presenteren in Carré. ‘Zo kan het Nederlandse publiek The Curious Incident of the Dog in the Night-Time zien zoals het gemaakt en bedoeld is.’

Van der Zwaan heeft hier geen woord over gelogen. Simon Stephens heeft het gelijknamige boek prachtig vertaald naar een theaterstuk, geregisseerd door Marianne Elliot. Geen enkel detail uit het verhaal wordt overgeslagen.

Gespiesd met een hooivork
De voorstelling vertelt over de 15-jarige Christopher John Francis Boon (Joshua Jenkins), een rekenwonder met autisme. Op een avond wordt Wellington, de hond van zijn buurvrouw Mrs. Shears (Amanda Posener), dood aangetroffen. De hond is gespiesd met een hooivork. Christoper wordt ervan verdacht de moord te hebben gepleegd, maar hij gaat samen met zijn rat Toby op onderzoek uit naar de échte dader. Een spannende zoektocht, omdat hij in zijn eentje nooit verder is geweest dan het einde van zijn straat.

Dezelfde dimensie
Alle feiten rondom de mysterieuze moord op Wellington houdt Christopher bij in een boek. Zijn lerares Siobhan (Julie Hale) leest gedurende de voorstelling zijn aantekeningen voor. Hierdoor krijgt het dezelfde dimensie als het boek, omdat je veel vanuit Christophers perspectief hoort en ziet. Hij vindt het – ondanks zijn buitengewone brein – namelijk moeilijk het dagelijks leven te interpreteren, wil niet aangeraakt worden en wantrouwt mensen die hij niet kent.

Coming-of-age
De ruim twee en een half uur durende voorstelling is een spannend coming-of-ageverhaal over een autistische jongen. Zijn speurwerk wordt door zijn vader Ed (David Michaels) verboden, maar dit houdt hem niet tegen. Het neemt hem mee op een onvergetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet. Helemaal wanneer hij brieven van zijn ‘overleden’ moeder Judy (Emma Beattie) vindt, die aan hem zijn geadresseerd.

Prikkels en emoties
Dat zijn leven op zijn kop wordt gezet valt letterlijk en figuurlijk op te vatten, want al opgetild door overige castleden danst Christopher over de wanden van het decor. Door middel van teksten en fel knipperend licht zijn al zijn prikkels en emoties te zien, hoe het ook in het originele verhaal beschreven staat. Precies zoals het bedoeld is.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is nog tot en met 1 oktober exclusief te zien in Carré.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies