Sprookjessprokkelaar: musical met een verhaal

Al 65 jaar vertelt de Efteling verhalen. Verhalen die het park door wil geven aan een jongere generatie. Iemand die daar goed bij helpt is de Sprookjessprokkelaar. Zijn verhaal wordt nu ook als musical verteld in het Efteling Theater.

De Sprookjessprokkelaar is een figuur uit het gelijknamige boek van Paul van Loon en prinses Laurentien, die sinds 2014 in het park te vinden is met zijn mand vol takken.

Figuur zonder verhaal
“Prinses Laurentien heeft mij ooit eens gevraagd voor Het Forum AtotZ”, legt de griezelboekenschrijver uit. Hieruit kwam het idee om samen een boek te schrijven. “De Efteling had de Sprookjessprokkelaar al als figuur ontworpen, maar er was verder nog geen verhaal bij. Waarom zouden we niet van deze Sprookjessprokkelaar een verhaal maken?”

Zo geschiedde. Het boek werd tijdens de Kinderboekenweek in 2014 gepresenteerd en is een samenwerking tussen de Efteling en de Stichting Lezen en Schrijven, opgericht door prinses Laurentien om laaggeletterdheid te bestrijden.

Letterlijk stuk gelezen
Het verhaal vertelt over de 12-jarige Sterre (in wisselende bezetting: Noa Zwan*, Gioia Parijs en Lilo van den Bosch) die samen met haar opa Anders (Diederik Rep) aan de rand van het bos woont. Wanneer ze haar enige boek ‘De onzichtbare wereld van vlinders en andere fladderaars’ – dat haar herinnert aan haar moeder (Käthe Staallekker) – letterlijk stuk heeft gelezen, wijst haar opa zijn kleindochter op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel van graaf Stanislav (Dieter Spileers). Achter de juiste deur wachten eindeloos veel verhalen om gelezen en verteld te worden. Maar dan moet Sterre wel de juiste deur zien te vinden. En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?

Wereld achter de deuren
In de musical wordt – in tegenstelling tot het boek – meer ingegaan op de werelden achter de deuren in het kasteel van Graaf Stanislav. Sterre ontmoet daar de kapitein van de Vliegende Hollander en zijn vrouw, elfenkoning Oberon en zijn vrouw Titania (beiden vertolkt door Dieter Spileers en Marleen de Vries) en drakenstrijder Joris (in wisselende bezetting: Thijmen de Koeijer*, David Oudijk en Ferron de Wit). Deze eerste twee zorgen zodra Sterre ook maar nét het kasteel, in het boek Libersteyn genoemd, heeft betreden voor een komische noot in de musical.

Verhalen brengen ongeluk
De 80-minuten durende musical heeft helaas niet echt een climax. Het wordt pas spannend wanneer Sterre haar dorpsgenoten Stijn (in wisselende bezetting: Casper van Kampen, Tydo Korver en Krijn van den Berge) en zijn moeder (Käthe Staallekker) ontmoet, maar dat gebeurt pas laat in de voorstelling. Wanneer Sterre iedereen in het dorp voorleest uit de boeken uit de sprookjesbibliotheek, wordt Stijn jaloers. Zijn vader, Graaf Stanislav, heeft hij in zijn hele leven nog nooit gezien. Na één van zijn verre reizen, waarop hij mooie verhalen verzamelde, is de graaf niet meer teruggekeerd. Stijns moeder is ervan overtuigd dat haar man haar verliet voor een ander. Sindsdien laat ze iedereen in het dorp geloven dat verhalen ongeluk brengen.

De scènes in het kasteel zijn vooral komisch, met soms een wat droevige noot. Het wordt echter nooit spannend, waardoor Sterres zoektocht naar de sprookjesbibliotheek niet echt een avontuur te noemen is. Toch maakt de musical veel goed door de prachtige kostuums, een waanzinnig decor en swingende liedjes, afgewisseld met acrobatiek (Li Ling Kassing en Nick van der Heyden).

Deel verhalen
Wat de familiemusical uniek maakt is dat er 450 opa’s en oma’s uit Nederland en Vlaanderen met hun kleinkinderen een eenmalige gastrol mogen spelen. De Efteling laat hen voor één dag een ster zijn. “De voorstelling gaat over kinderen, kleinkinderen, boeken en voorlezen.” Opa’s en oma’s horen daar volgens directeur Imagineering en producent Olaf Vugts ook bij.

De musical gaat over verhalen vertellen. Paul van Loon, prinses Laurentien en de Efteling willen met ‘De Sprookjessprokkelaar’ vertellen dat mensen meer moeten lezen, schrijven, bedenken, fantaseren, verhalen moeten kiezen en die met elkaar moeten delen.“Al 65 jaar vertelt de Efteling verhalen. We hebben bomen en takken, verhalen en sprookjes. ‘Sprookjessprokkelaar – de musical’ past dus écht binnen ons thema.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies