Alsof je huid op huid met Dietrich en Piaf in bed ligt

Op 9 oktober ging in de Leidse Schouwburg de voorstelling In bed met Dietrich en Piaf in première. De voorstelling vertelt over de vriendschap tussen Marlene Dietrich en Edith Piaf, twee iconen van de 20ste eeuw. In mei 2016 speelde deze voorstelling ook al in het Zonnehuis in Amsterdam Noord, maar dit jaar toert ze door het hele land. Net als in het Zonnehuis wordt Marlene Dietrich gespeeld door Frédérique Sluyterman van Loo en Edith Piaf door Irene Kuiper. Alle andere rollen worden vertolkt door de veelzijdige Ger Otte.

In bed met Dietrich en Piaf vertelt over een fictieve, nachtelijke ontmoeting tussen de twee legendes. Marlene Dietrich, die zich al jaren schuil houdt in haar appartement in Parijs wordt bezocht door de geest van haar oude vriendin, die haar dwingt de confrontatie aan te gaan met zichzelf, haar roem en de erfenis die ze beiden achter laten. Heden en verleden, fictie en realiteit, vloeien door elkaar heen als de twee diva’s hun eigen versie van de gebeurtenissen vertellen.

Dit is muziektheater op hoog niveau. In onze recensie over de pilot in het Zonnehuis werden de twee hoofdrolspeelsters al geroemd om hun spel (Frédérique Sluiterman van Loo) en zang (Irene Kuiper), maar dat is niet alles wat deze voorstelling te bieden heeft. Dietrich en Piaf mogen dan levensgrote legenden zijn, Sluyterman van Loo en Kuiper geven hen een kwetsbare menselijkheid mee. Er is een goede chemie tussen de twee actrices, die echter niet altijd tot in het publiek rijkt. Hiermee maken ze de toeschouwers tot voyeur in hun relatie, waar ze misschien nog dichterbij zouden willen komen. Door voorbij de sterrenstatus van deze twee vrouwen te kijken, krijgt het stuk een krachtige intimiteit, die alleen nog maar versterkt wordt door de soepele dramaturgie die de losse scènes natuurlijk in elkaar doet overlopen. Voor het publiek is een stukje voorkennis over de levens van deze twee vrouwen en de tijd waarin zij beroemd werden misschien geen overbodige luxe; dit geeft een extra laag aan het verhaal en belicht eens te meer de goed onderbouwde verhaallijn.

Wie denkt dat hij enkel naar de grote uitbarstingen van twee diva’s gaat kijken zit ernaast. In bed met Dietrich en Piaf is verbazend grappig. De humoristische noot komt niet alleen van de twee actrices, maar ook van Ger Otte, die een extra pluim verdient voor de scène waarin hij Adolf Hitler, één van de minst komische historische figuren, tot de nar van het stuk maakt. Voeg aan dit alles een gezonde dosis feminisme en een vleugje historisch besef toe en je hebt het recept voor een geslaagde avond.

De voorstelling is nog tot en met 30 december 2017 in de Nederlandse theaters te zien.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies