Was Getekend Annie M. G. Schmidt zet een nieuwe standaard voor de jukebox musical

Was Getekend Annie M.G. Schmidt opent met zoon Flip van Duijn (William Spaaij) die op zolder een gesprek aangaat met zijn inmiddels overleden en daarmee denkbeeldige moeder, schrijfster Annie M.G. Schmidt. Hij vraagt haar om te vertellen wat ze in haar leven heeft meegemaakt en wie die vrouw is achter de bekendheid. De musical is gebaseerd op de biografie ‘Anna’ van Annejet van der Zijl.

Jukebox musicals zijn niet mijn favoriet binnen het genre. Vaker dan eens wordt een woord alleen toegevoegd aan het script om vervolgens een heel liedje over dat ene woord te kunnen gaan zingen. Liedjes in jukebox musicals zijn vaak een vertragende factor in het dramatisch verloop en ze staan vaak vrijwel los van het verhaal dat vertelt dient te worden. Voor mij is een mooie musical een samensmelting van muziek en verhaal, en dat ontbreekt vaak in een jukebox musical. Ik was dan ook zeer blij verrast dat ik met Was Getekend Annie M.G. Schmidt een vernieuwende vorm van jukebox musical te zien kreeg. Wanneer ‘Beertje Pippeloentje’ wordt gezongen is dat niet omdat er een beertje op het toneel staat of omdat er iemand Pippeloentje wordt genoemd. Maar omdat de sfeer van het liedje past bij het weergeven van Annie’s kindertijd. En wanneer “Samen met één vrijer“ wordt gezongen is dat niet omdat Annie en haar vriendin daadwerkelijk allebei een relatie hadden met ene Nico Meijer maar omdat de vrolijkheid en het onderwerp van het lied passen bij het verhaaltje dat in die scène verteld wordt. Hiermee geven de schrijvers zichzelf een enorme vrijheid, maar is de functie van de liedjes veel beter en veel minder willekeurig dan in veel andere jukebox musicals het geval is. Bovendien past het ook bij de meta vertelvorm van deze musical.

In deze musical is er voor gekozen om Annie door drie verschillende actrices van verschillende leeftijden te laten spelen. Simone Kleinsma vertolkt de oudste, Jeske van de Staak de Annie van rond de 20 en Kayleigh Hustinx is Annie als kind. Wim van den Driesschen speelt zowel Annie’s vader als ook haar man Dick van Duijn. En zoon Flip wordt door Annie gestimuleerd om acteur te worden en zo doende dus ook verschillende rollen te spelen, bijvoorbeeld één van haar eerste vriendjes, in het verhaal dat ze vertelt. Zo ontstaat een geweldige vertelvorm waarin het publiek een beetje de rol krijgt die ze tijdens een kleinkunst voorstelling hebben, we maken met z’n allen deel uit van de voorstelling en we worden ook regelmatig direct toegesproken. Dit is vrij bijzonder aangezien de meeste musicals compleet worden gespeeld met een vierde wand. Als bezoeker zie je dan slechts wat er gebeurt in het verhaal, maar je maakt er geen deel van uit. Dat is in Was Getekend Annie M.G. Schmidt anders en dat maakt dat er heel veel grappige situaties ontstaan, die extra leuk zijn omdat je er als publiek deel van bent.

Het decor is minimalistisch maar multi-functioneel en goed passend bij de fantasiewereld die zich in iemands hoofd afspeelt. De choreografieën van Stanley Burleson zijn heerlijk om naar te kijken. De bekende liedjes van Schmidt zijn door Ad van Dijk en Marco Braam vermaakt tot bij de tijd passende arrangementen (in het begin bijvoorbeeld jazzy en later poppy) en onwaarschijnlijk mooie harmonieën die, onder leiding van Frans Heemskerk, perfect worden vertolkt door de uitmuntende musici en cast. De stemmen van Simone Kleinsma en Wim van den Driessche bezorgen de luisteraar ook in dit repertoire kippenvel. En wanneer bij het slotapplaus de jongste Annie (Kayleigh Hustinx) vanwege de arbeidswetgeving geen applaus kan worden gegeven is het publiek hoorbaar teleurgesteld dat ze hun waardering voor haar enorme talent niet kunnen laten horen. Dan is er nog de humorvolle tekst en de op fascinerende wijze geportretteerde fysieke klungeligheid die Kleinsma en Spaaij zich eigen hebben gemaakt om vooral in de eerste akte subtiel te tonen dat Annie en Flip vooral ook mensen van vlees en bloed zijn. Werkelijk niets in deze productie is over het hoofd gezien en dat maakt het tot een van de beste theateravonden in tijden.

Was Getekend Annie M.G. Schmidt is nog te zien tot en met 17 juli 2018 in verschillende theaters in het land.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies