Ruut Weissman opnieuw in opspraak #MeToo

Grensoverschrijdend seksueel gedrag door mannen met macht is niks nieuws, maar duidelijk is wel dat sinds de #MeToo beweging nieuwe verhalen naar boven komen. Nieuwe aanklachten van vrouwen waren al de reden dat de reputatie en het zakenimperium Harvey Weinstein binnen korte termijn zijn ingestort. Het leek in het begin een Noord-Amerikaanse beweging, maar gelukkig durven ook vrouwen in Nederland hun verhaal te delen, vaak dus gevolgd door de #MeToo.

Opvallend binnen de Nederlandse theaterwereld is wel het schokkende verhaal dat Michelle Courtens op Facebook heeft gepost. Hierin vertelt ze haar vreselijke ervaringen tijdens het (repetitie) proces van de familiemusical Waanzinnig Gedroomd terug in 2015. Hierin beschrijft ze hoe ze op verschillende momenten seksueel geïntimideerd is door regisseur Ruut Weissman. Volgens Weissman is er niks van waar, en is het pure laster. Eerder was Ruut Weissman ook al in opspraak geraakt.

Musicalregisseur en scriptschrijver Dick van den Heuvel maakt goed duidelijk dat niks doen geen optie is. Met de #IkWeiger neemt van den Heuvel stelling en hij besluit dan ook om niet naar de première te gaan van Fiddler on the Roof, de meest recente regie creatie van Ruut Weissman (de musical gaat op 5 november in première in het DeLaMar). Onder dit bericht geven o.a. vakgenoten zoals Allard Blom, Karin Bloemen en Lone van Roosendaal aan van den Heuvel hierin te steunen.

Tot nu toe blijft het stil vanuit de producent van Fiddler on the Roof (Stichting Theateralliantie). Onduidelijk is of er achter de schermen wel wat gebeurt, maar zwijgen is nu geen optie. Klachten van grensoverschrijdend seksueel gedrag moeten serieus genomen worden. Zeker in een wereld waarin machtige mannen kunnen doen en laten wat ze willen. Juist die machtspositie maakt het voor veel vrouwen (en mannen) vaak zo dat ze hun klacht niet durven indienen.

Wij als Musical Reports verwachten dat de producent van Fiddler on the Roof (Stichting de Theateralliantie) duidelijk stelling neemt tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag en dit tot de bodem toe uitzoekt. Wij kijken halsreikend uit naar een reactie.

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies