De kleur van Liesbeth List

Eerder creëerde DommelGraaf & Cornelissen Entertainment al biografische musicals over De zangeres zonder naam en De grote drie. Twee voorstellingen die volledig van elkaar verschillen qua inhoud en stijl, elke show zijn eigen kleur. Beide treffend qua stijl voor de personen die centraal staan in deze producties. Dit seizoen laat producent Hans Cornelissen met zijn team een volledig andere kleur zien, de kleur van Liesbeth List.

Liesbeth List is één van Nederlands bekendste en grootste vertolkers van de Chanson. Zij maakte faam samen met Ramses, beleefde pieken en dalen, kreeg een dochter, won twee maal een Musical Award voor haar vertolking van Piaf in de gelijknamige musical en bleef haar hele carrière een “household name” in Nederland. In de voorstelling leren we daarbij over haar onzekerheid, de mannen in haar leven en haar getroebleerde jeugd. Alle successen passeren de revue, maar ook de dalen waar List telkens weer uit opklom treden voor het voetlicht in deze musical.

Na het zien van deze voorstelling kan je niet anders concluderen dat deze diva van de Nederlandse Chanson een veel bewogen leven leeft. Dat gegeven “veel” is nu net waar deze voorstelling kracht inboet. Wanneer de voorstelling opent na de begrafenis van man Robert Braaksma (Jonathan Demoor) worden we in de gedachtenwereld van Liesbeth List (Renée van Wegberg) gezogen en vervagen de grenzen tussen leven en dood. Personages uit het heden en verleden dienen zich aan voor een avond vol eten, wijn (heel veel wijn) en herinneringen. Een interessant gegeven dat ruimte biedt tot spelen met de werkelijkheid en tijdspaden. De voorstelling voelt echter overvol aan en blijft doorgaans braaf de gebaande chronologische paden volgen. Hierdoor weten heftige momenten in het leven van List, tot aan het slotnummer nergens echt te raken. Bijna alles voelt als korte vluchtige anekdotes.

De vormgeving van de voorstelling is sober en stijlvol. Gebruik van donkere kleuren, een kroonluchter en een grote met linnen gedekte tafel vullen het toneel, dat door een gordijn omgeven wordt. Een stijl waarin je Liesbeth List, zoals wij haar allen nu kennen, heel goed kan passen. Een driekoppig combo verzorgt de muziek op voortreffelijke wijze. Dit bewijst maar weer dat er niets gaat boven een live band, hoe klein ook.

Naast de titelrol van Liesbeth List is een grote rol in de voorstelling weggelegd voor de mannen in haar leven. Haar man Robert Braaksma (Jonathan Demoor), haar ex Cees Nooteboom (Johnny Barendsen), Couturier Frank Govers (Rolf Koster) en haar liefde op het toneel Ramses Shaffy (Michael Konings). Michael Konings zijn vertolking van Shaffy komt echter nergens echt van de grond. Het personage blijft vlak en de spanning tussen zijn personage en dat van Liesbeth List ontbreekt. Dit ontneemt de voorstelling van vleugels die het geheel naar een hoger level hadden kunnen tillen.

Renée van Wegberg werd door de producenten aangewezen om de rol van List te vertolken. Van Wegberg, die van zich zelf al een heel eigen stemgeluid heeft, zet hier een bijna onvoorstelbare prestatie neer. De zo herkenbare kleur in de stem van List benaderd zij zo dicht, dat het bijna eng wordt. Dit zonder dat het ergens karikaturaal wordt. Van Wegberg heeft de kleur van List zo eigen gemaakt dat zij hiermee naar grote hoogte stijgt. Een vertolking die zonder meer een Musical Award verdient. Maar niet alleen in haar stem slaat Van Wegberg de spijker op haar kop. Ook in haar spel overtuigt zij. Ondanks dat de voorstelling nergens echt dichtbij weet te komen, kruipt Van Wegberg onder je huid met haar slot song “Laat me niet alleen”. Een fenomenale vertolking die diep weet te raken. Niets anders dan hulde.

De performance van Renée van Wegberg is de reden om deze voorstelling te gaan zien. Waar de musical in zijn geheel blijft steken op drie sterren, stijgt Van Wegberg met de kleur van Liesbeth List tot het illustere niveau van 5 sterren. Wie Van Wegberg nog wil zien in deze glansrol moet snel zijn. De voorstelling is nog tot 7 januari 2018 te zien in de Nederlandse theaters.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies