From Sammy With Love: Om je (bol)hoed voor af te nemen

Op 29 november 2017 ging de voorstelling From Sammy With Love in première in het DeLaMar theater in Amsterdam. Na het succes in Zweden en voorstellingen in New York besloot producent KemnaSenf deze productie naar de Nederlandse theaters te halen. En dat was een goede keuze.

From Sammy With Love vertelt het verhaal van Sammy Davis jr., een zwarte man die voor zijn plek in de showbizz heeft moeten vechten als een leeuw vanwege zijn huidskleur, maar zich toch nergens zo thuis voelde als op het podium. Aan Stanley Burleson en Freek Bartels de taak om dit heftige verhaal te vertellen. Dit verhaal gaat natuurlijk gepaard met mooie muziek en professionele (tap)dans. Zowel Stanley als Freek spelen de rol van Sammy en om dit duidelijk vorm te geven wordt er een afspraak gemaakt; wie de bolhoed draagt, speelt Sammy. Daarnaast spelen Freek en Stanley ook andere rollen. Zo zien we Freek in de rol van Frank Sinatra en Stanley als May Britt Wilkens, de vrouw van Sammy. Ook geven Freek en Stanley een persoonlijke touch aan het verhaal, door ook anekdotes over hun eigen leven te vertellen en deze te verbinden met het verhaal van Sammy. Dit maakt dat de voorstelling goed in balans is; afwisselend, niet te zwaar en met humor.

Beide mannen zijn achteraf erg tevreden over de première. Zo vertelt Stanley: ‘’Normaal ken je de mensen in het publiek niet, maar nu is het een thuiswedstrijd. Dan moet je denken dat je het publiek gaat opvreten en dat lukte vandaag!’’. Ook Freek zegt: ‘’Een première is altijd een gekke voorstelling, met vakgenoten en bekenden in het publiek en dat is eng. Maar we zijn allebei heel blij.’’

Stanley en Freek dragen de gehele show met z’n tweeën en worden muzikaal begeleid door een vierkoppige band. Het is een hele klus om een voorstelling interessant te houden met een summier decor en maar twee spelers op het toneel. Maar als ware topentertainers houden Stanley en Freek het publiek van begin tot eind geboeid en zijn dan ook waardig gecast om de rol van Sammy Davis jr. te vervullen. Het talent en ervaring van beiden spatten van het podium af, zowel bij de dans en zang stukjes als bij de mono- en dialogen die ze opvoeren. Stanley vertelt hoe hij deze show ervaart: ‘’Het is heerlijk om een keer in een kleine productie te staan waar het alleen maar gaat om wie heeft tekst, wie zingt, wie danst en dat moet je met z’n tweeën doen. En als dat lukt, ja dat is erg bevredigend.’’ Freek legt uit: ‘’In eerste instantie dachten we, dit wordt echt een mini marathon die we samen moet maken. Maar het is fijn om zonder onderbrekingen op het toneel te zijn.’’

 Zowel het decor als de kostuums zijn heel minimaal gehouden. Zo dragen beide heren de hele voorstelling door dezelfde smoking en bestaat het decor uit verschillende rechthoekige staalconstructies. Het decor wordt door de voorstelling heen aangevuld met grote canvasdoeken met daarop foto’s die de rode draad vormen in het leven van Sammy. De foto’s zijn fijne illustraties die zorgen dat de kijker daadwerkelijk een beeld kan vormen van het leven van Sammy. De keuzes in decor en kostuum zijn perfect gekozen voor een verhaal als deze. De focus komt hierdoor nog meer op Freek en Stanley te liggen en daardoor komt de emotie van het verhaal nog beter uit de verf. Het tempo waarmee het verhaal wordt verteld ligt echter wel vrij hoog. Je vooraf even inlezen is geen overbodige luxe.

From Sammy With Love is een aanrader voor iedereen die van de muziek van Sammy Davis jr. houdt, maar ook voor degene die benieuwd zijn naar het verhaal achter deze donkere topentertainer. Het is een allesomvattende show, die ontroert maar je ook aan het lachen maakt met daarnaast ook nog eens mooie muziek en dans. From Sammy With Love is nog tot en met 23 februari 2018 te zien in verschillende theaters in Nederland.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies