Musical nog steeds omarmd: Musical Award-genomineerden gepresenteerd

De jury van het Musical Award Gala is dit jaar stad en land afgereisd om prachtige producties te zien en te beoordelen. Volgens voorzitter Michiel van Slooten zijn ze niet over een nacht ijs gegaan toen ze de nominaties uitdeelde. Gisteren kwamen de gelukkige genomineerden bijeen in VondelCS, tijdens de jaarlijkse nominatielunch.

Niet alleen de vakjury, ook het Nederlandse publiek omarmt de musical nog steeds, laat presentator Frits Sissing weten. Jaarlijks bezoeken ruim 2,3 miljoen Nederlands een musical. Iedere musicalster droomt van uitverkochte zalen, maar natuurlijk ook van een Musical Award op het dressoir.

Samensmelting
Renée van Wegberg is met haar vertolking van Liesbeth List in de gelijknamige musical genomineerd voor een award voor vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical. Voor Van Wegberg is de rol een hele uitdaging, ‘omdat ze nog leeft’. “Je wil haar een mooi eerbetoon geven, waar ze zélf nog van kan genieten. Om haar carrière eer aan te doen.” Ze is heel blij dat haar doel gelukt is. “Ik ben er ingedoken en heb geprobeerd om haar stem en fysiek te benaderen, maar het moest geen typetje worden.” Uiteraard heeft Van Wegberg ook haar eigen eigenschappen meegenomen. “Uiteindelijk werd het een samensmelting van een beetje Liesbeth en een beetje Renée.” List zelf was hartstikke trots en vond het heel bijzonder dat er een musical over haar werd gemaakt. “’Renée ik vond het krankzinnig om naar mezelf te kijken’”, persifleert Van Wegberg. “Dat is heerlijk om te horen!”

Sterke acteurs
René van Kooten en Lone van Roosendaal zijn beide genomineerd voor hun rol in ‘The Bridges of Madison County’. De twee spelen al jaren samen in musicals en dingen nu mee naar een award voor vrouwelijke en mannelijke hoofdrol in een kleine musical. “Je hebt twee hele sterke acteurs nodig om een goede affaire neer te zetten”, vertelt Van Kooten naar aanleiding van het stuk. Hij is dan ook trots dat hij en Van Roosendaal – met wie hij afgelopen theaterseizoen ook in ‘Into the Woods’ speelde, de musical van PIT producties die onder andere is genomineerd voor beste script/liedteksten/vertaling, beste muziek/arrangementen en beste vormgeving/toneelbeeld – beide zijn genomineerd voor hetzelfde stuk. “Het is een kleine musical, maar door de sterke regie, zang, vormgeving en alles dat bij musical komt kijken heeft het toch de kracht om zo’n succes te worden”, vult Van Roosendaal aan. Die kracht heeft het zeker, want de musical – die genomineerd is voor beste kleine musical – komt volgend jaar terug en is exclusief te zien in het DeLaMar Theater voor 15 voorstellingen.

Musicaldebuut
Grootste kanshebber dit jaar is toch wel ‘Fiddler on the Roof’, met acht nominaties van de vakjury plus één voor de publieksprijs. Eén van die awards is voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical. Een hele prestatie voor Thomas Acda, aangezien de rol van Tevye zijn musicaldebuut is. Enige ervaring met musical had Acda daarentegen al wel. Zo schreef hij de muziek voor de – óók voor beste grote musical genomineerde – musical ‘De Marathon’. Voor die ‘rol’ is Acda ook genomineerd.

Alle genomineerden zijn hier terug te vinden. De uitreiking van de Musical Awards, met zeven showblokken van musicals die nu te zien zijn, vindt plaats op woensdag 24 januari tijdens het Musical Award Gala. Het Gala wordt vanuit het AFAS Circustheater te Scheveningen gepresenteerd door Frits Sissing en wordt live uitgezonden door AVROTROS, vanaf 21.25 uur op NPO1.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies