West Side Story, al bijna 60 jaar actueel

Er zullen maar weinig musicalliefhebbers zijn die de film West Side Story, de kaskraker uit 1961 met oa Natalie Wood en Richard Beymer in de hoofdrol, niet minstens één keer hebben gezien. Talloze keren is deze op tv vertoond, en hij is zelf te vinden op Netflix. De briljante muziek van Leonard Bernstein, de choreografieën van Jerome Robbins en niet te vergeten het tijdloze Romeo en Julia-thema zorgen ervoor dat dit de huidige generaties nog steeds aanspreekt. Zou je het stuk naar deze tijd vertalen, dan zou waarschijnlijk het enige dat je aan zou moeten passen, het gebruik van mobieltjes zijn. In 1961 zocht men elkaar nog fysiek op, ookal was het alleen om een afspraak te maken. Het verhaal, voor wie toch onbekend is met deze klassieker: de twee rivaliserende jeugdbendes Jets (blanke jongeren) en Sharks (Puertoricaanse jongeren) strijden om hun plek in de straten van New York, tot de ontluikende liefde van Tony, één van de oprichters van de Jets – hoewel alweer op het rechte pad, en Maria, de zus van Sharks-leider Bernardo de boel op scherp zet. 
 
In deze theaterversie, waarvoor de volledige Amerikaanse cast, orkest en crew is ingevlogen voor diverse shows in Den Haag en Groningen, is bijzonder dicht bij de film gebleven. De choreografie is grofweg identiek aan de film (op punten iets geplolijster en minder rauw dan in de film), en alleen indien nodig aangepast aan het formaat van het podium ten opzichte van de straten van New York. Wat overigens geen nadeel is, want de choreo blijft ronduit geweldig en deze staat als een huis. Deze leunt natuurlijk ook op de briljante muziek, die zeer goed tot zijn recht komt door het enorme orkest in de orkestbak. Zelfs de vingerknipjes en de meeste intonaties zitten op hun plek. Het decor is even simpel als effectief: de kenmerkende New Yorkse brandladders die met enkele draaien of verplaatsingen, even makkelijk de binnenplaats van Doc’s winkel als de bruidswinkel waar Maria en Anita werken konden voorstellen. Het stuk heeft een lekker tempo en de scènes volgen elkaar in hoog tempo op. Bij de dansscène in de gym (Mambo) gebeurt er zoveel tegelijk dat je eigenlijk na afloop op een stop-knop wilt drukken en terug wilt spoelen om alles nog eens te zien.
 
Tony (Kevin Hack) en Maria (Natalie Ballenger) zijn een koppel om door een ringetje te halen. Natalies klassieke stem klinkt net als haar naamgenote uit de film zeer aangenaam en helder. De vurige Anita (Keely Beirne) en grote broer Bernardo (Waldemar Quinones-Villanueva) zijn een krachtig stel en Officer Krupke zorgt op z’n tijd voor een licht moment. Zowel Jets als Sharks vormen als groep één geheel. 
 
Wat opviel was dat sommige nummers van plek waren veranderd, waarmee waarschijnlijk trouw is gebleven aan de originele theaterversie van het stuk. De mannelijke Sharks kwamen ineens niet meer voor in het nummer “America”; deze kwam volledig voor rekening van de Puertoricaanse dames (overigens hadden deze niet allemaal een latino-achtergrond, maar was het hierbij iets internationaler aangepakt). Storend was het allerminst. Wat wel als een stijlbreuk gezien kon worden: er was één scene toegevoegd ten opzichte van de film aan het begin van de tweede acte (het is mij onbekend of deze ook in de Broadway-versie voorkwam). Deze was op zichzelf prachtig – bijna klassiek ballet – maar viel lichtelijk uit de toon viel bij de rest van het stuk. Desalniettemin, is het absoluut een aanrader om te gaan kijken, ookal ken je de film van voor tot achter uit je hoofd (zoals ondergetekende). Ervanuitgaande dat dit voor het overgrote merendeel van het publiek gold, bleek uit de reactie van de zaal dat de climax van de show alsnog onverwacht kwam. En dat is knap.
 
West Side Story is nog te zien in Den Haag tot en met 30 december en daarna in Groningen tot en met 7 januari.
 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies