The Litte Mermaid weet de verwachtingen te overtreffen

De nieuwe Vlaamse producent Marmalade komt deze kerstperiode opnieuw met een grootschalige Disney musical naar Gent. De verwachtingen waren, na een teleurstellende herbewerking van Disney’s Beauty and the Beast, niet hoog gespannen. Maar met meer voorbereidingstijd en andere creatives is het Marmalade gelukt om The Little Mermaid groots tot leven te brengen.

Iedereen kent het verhaal van Disney’s The Little Mermaid wel. De tekenfilm is een absolute klassieker met liedjes zoals “Part of Your World” (Daar ligt mijn hart) en “Under the Sea” (Diep in de zee) als op zichzelf staande Disney hits. Musical bewerkingen van films zijn nooit echt een succes geweest. Op Broadway was de voorstelling niet langer dan anderhalf jaar te zien, en dat staat in schril contrast met de Broadway hits van The Lion King, Aladdin en Beauty and the Beast. Nederland kreeg in 2012 een nieuwe versie; maar ook hier was de voorstelling een bescheiden succes. Grootste probleem lijkt toch wel dat het nooit echt succesvol lukt om zeemeerminnen natuurlijk over een podium te laten bewegen. De rolschaatsen of zweefconstructies bleven toch te beperkend. Opvallend is ook dat in deze versie de zeemeerminnen gewoon over het podium lopen. Maar misschien is het ook wel een goede keuze van regisseur Frank van Laecke om dit gegeven voor lief te nemen en niet op zoek te gaan naar alternatieven.

Het immense podium (70 meter breed) met daarachter een ledscherm van 400 vierkante meter straalt meteen de grootte uit die je verwacht bij een voorstelling op locatie. De meeste decorstukken verschijnen op het ledscherm maar men schroomt ook niet om een gigantisch schip over het podium te laten bewegen. Samen met een regengordijn, fonteinen, bubbels en andere effecten weet Marmalade nu wel de grootsheid van dit podium te benutten. De 150 nieuwe kostuums (Cocky van Huijkelom) zijn wisselend van succes. Soms is het verbazingwekkend dat sommige kostuums door de strenge Disney ballotage zijn gekomen, andere kostuums weten juist te verrassen en zijn een ware verbetering ten opzichte van de kostuums uit vorige versies.

De cast is er eentje om van te dromen. Ianthe Tavernier als Ariël maakt meteen indruk. Vocaal lijkt niets voor haar een uitdaging en ze weet mooi de naïeve Ariël te laten ontwikkelen tot een zelfbewuste maar nog steeds kinderlijke, enthousiaste prinses. Naast haar, weet Juan Gerlo een prima vertolking van Prins Erik neer te zetten. Flair, humor en een mooie zangstem maken hem een prima Disney prins. Hans Peter Janssens is goed op zijn plaats als de strenge, maar rechtvaardige Koning Triton. Een van de hoogtepunten is dan ook het nummer Ik Wou Maar tussen Prins Erik, Triton, Ariël en Sebastiaan. De rol van Ursula lijkt op het lijf geschreven van musicaldiva Anne Mie Gils. Moeiteloos weet ze de gemene zeeheks eigen te maken. Kobe van Hergwegen als Sebastiaan lijkt een aparte keuze. Waarin de Broadway versie en de Nederlandse versie gekozen is voor een acteur van kleur (wegens het bekende accent van Sebastiaan in de film) is hier gekozen voor een blanke acteur. Toch neemt Herwegen een Caribisch / Surinaams accent aan wat enorm pijnlijk en lelijk is. Echter, blijkt hij er bij het publiek mee weg te komen; maar aangenaam is het niet.

The Little Mermaid is misschien niet het meest geschikte Disney verhaal voor een musical adaptatie. Zeemeerminnen zullen nooit mooi over een plat podium bewegen en ook verhaal technisch lijkt het soms wat te schuren. De scene “Les Poissons” (waarin de kok van Prins Erik probeert om de krab Sebastiaan te vangen) is in de tekenfilm een bekende scène maar duurt op het toneel pijnlijk lang. Ook het einde van Ursula bleek te moeilijk voor een toneelbewerking en kent nu nogal een matte afloop. Desondanks is het Marmalade nu wel gelukt om de grootsheid te brengen die men beloofde. Het oog krijgt waar het voor komt; net als het gehoor. De cast weet de prachtige songs mooi te vertolken, ondanks dat het jammer is dat de muziek op band staat. Gezegd moet worden dat deze versie van The Little Mermaid positief weet te verrassen en daarmee de verwachtingen overtreft. Met een stuk meer vertrouwen dan vorig jaar kijken we uit naar de volgende Disney musical van Marmalade.

Klik op de foto om ze te vergroten.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies