Opvliegers 3: tijd voor iets nieuws?

Het concept van Opvliegers is na twee edities inmiddels wel bekend: vier vrouwen die (bijna) in de overgang zijn, gaan met elkaar op vakantie en hebben het over opvliegers, mannen en hun kinderen. Omlijst met enkele rake oneliners en vermakelijke songs vult een ‘Opvlieger’ al snel zo’n anderhalf uur. De première moest een maand worden uitgesteld i.v.m. een weeralarm, maar afgelopen maandag ging de voorstelling alsnog in première.

Ditmaal vliegen vier dames, ieder met een eigen reden, naar New York en worden al snel dikke vriendinnen. Joke (Anouk van Nes) en Shirley (Joanne Telesford) zijn vriendinnen en gaan samen naar New York. Al in het vliegtuig ontmoeten ze Moniek (Sandra Mattie) en eenmaal aangekomen, blijkt ook de schnabbelzangeres en diva Lydia (Antje Monteiro) in New York te zijn. Niet om een weekje gezellig shoppen, maar omdat ze in Nederland even niet meer gezien wil worden. Er gaat namelijk een gênant facebook-filmpje viraal waarin ze kotsend in een plantenbak is beland. De vier dames blijken enorm van elkaar te verschillen, maar bindend blijkt hun leeftijd en de daarbij horende overgangskwalen. Vocaal weten de actrices prima om te gaan met het materiaal en alle vier weten ze goed invulling te geven aan de komische personages.

Het script van Allard Blom kent enkele scherpe oneliners die het premièrepubliek regelmatig laten schaterlachen. Veel spannends heeft het script echter niet om lijf. Centraal blijven vooral de, soms wat karikaturale, personages en hun overgangsklachten, uitgebluste huwelijken en eigen onzekerheden. De voorstelling kent genoeg liedjes om een musical genoemd te mogen worden. De liedjes, met liedteksten van Allard Blom en muziek van Jeroen Sleyfer, zijn vermakelijk, maar weten nauwelijks indruk te maken en echt bij te blijven. De anderhalf uur durende voorstelling voelt daardoor soms wat onnodig lang aan.

Het verhaal van Opvliegers 3: New York, New York heeft een leuk kader voor de vier actrices om eens lekker uit te pakken met uitvergrote personages en met hier en daar een liedje en kekke danspasjes. Tot leven komen de personages niet altijd, maar de karikaturen weten soms even te ontsnappen. Zo weet Joanne Telesford het publiek bijna te ontroeren in een scène waarin ze verteld over haar overleden man. Opvliegers 3: New York, New York is net als haar voorgangers vermakelijk en leuk voor een avond, maar echt bijblijven zal deze voorstelling niet. Na drie edities kennen we het concept van Opvliegers wel. Tijd voor iets nieuws?

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies