You’re The Top – Het leven van Cole Porter in 53 nummers

You’re The Top werd voor het eerst uitgevoerd in 1995 en is dit seizoen terug in de Nederlandse theaters. Met Paul Groot in de titelrol vertelt de musical over het leven van Cole Porter, de Amerikaanse componist van vele songs en musicals als Kiss me Kate en Anything Goes. De voorstelling wisselt af tussen Porter’s vroege leven en successen en het jaar 1958, als hij eenzaam in zijn landhuis in Buxton Hill zit met zijn bediende Bobby (Jochem Smit).

In de musical zitten maar liefst 53 nummers van Cole Porter, sommigen verpakt in prachtig gearrangeerde medleys en anderen volledig uitgezongen. Deze enorme hoeveelheid liedjes wordt met veel energie gebracht door de kleine cast, maar heeft niet altijd een functie in het verhaal. Dat maakt dat de voorstelling op sommige momenten meer weg heeft van een concert, wat ervoor zorgt dat je het verhaal uit het oog verliest. Juist de nummers die bijdragen aan de karakterontwikkeling van een personage maken indruk, zoals het hartverscheurende After You Who, dat gezongen wordt na de dood van Porter’s vrouw Linda (Marjolein Keuning).

Er is gekozen om alle nummers in het Engels te zingen, een goede keuze aangezien de woordspelingen in Porters nummers een belangrijk onderdeel zijn van zijn populariteit. Voor bezoekers die niet zo goed zijn in Engels kan dit echter een extra drempel zijn om het verhaal te volgen. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn, omdat de muziek op zich al de moeite waard is. Vrolijke liedjes als Let’s Misbehave en Brush Up Your Shakespeare wisselen af met gevoelige nummers.

Het acteerwerk in You’re The Top is wisselend. Paul Groot weet elke nuance van zijn karakter weer te geven en overtuigt van begin tot eind met zijn sterke spel. Met een ogenschijnlijke lichtheid danst hij door de vrolijke scènes, maar weet ook razendsnel te schakelen naar de scènes op Buxton Hill, wanneer Porter oud en eenzaam is. Ook Marjolein Keuning en Marcel Jonker als Montey Woolley weten het publiek mee te nemen in hun emoties. Het ensemble is op dat vlak helaas minder sterk. De zang en dans zijn van goede kwaliteit en het is mooi om te zien dat de cast ongelofelijk veel plezier heeft met elkaar, maar de spelscènes voelen soms wat geforceerd en daarmee ongeloofwaardig.

Marcel Jonker verdient een extra vermelding. Als Monty Woolley legt hij een enorme stage presence aan de dag en zijn warme stem is uiterst geschikt voor Cole Porter nummers. Zijn personage houdt het stuk bij elkaar, als een vaste aanwezigheid in Porters leven is hij de ideale persoon om het geheel van commentaar te voorzien. Vooral op het einde, wanneer hij Porter opzoekt op Buxton Hill wordt duidelijk hoe makkelijk hij door zijn beste vriend heen kijkt. Hij ziet de eenzaamheid en de angst die al de hele voorstelling aanwezig zijn en weet daar woorden aan te geven. Een scène die langer had mogen duren.

You’re The Top is nog tot en met 12 mei te zien in theaters door heel Nederland.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies