The Full Monty: meer dan een stripact maar mist gelaagdheid

Gillend première publiek; dat maak je zelden mee, maar de mannen van The Full Monty krijgen het voor elkaar. De musical, over een groep werkloze mannen die een stripact opzetten om toch nog wat geld te verdienen, is terug in Nederland. Een kleine tien jaar geleden zorgde de voorstelling met o.a. Charly Luske en Ellen Evers ook al voor genoeg hilariteit dus geheel onlogisch is de terugkeer niet. Met wat kleine aanpassingen en een nieuwe decor is de voorstelling nagenoeg hetzelfde gebleven.

Een groep arbeiders raakt hun werk in de fabriek kwijt. Berry (Joey Ferre) dreigt naast zijn baan ook zijn zoon kwijt te raken, omdat hij de alimentatie niet meer kan betalen. Samen met zijn beste vriend Dave (Dennis Willekens) komt hij op het idee een soort Chippendales-achtige act te brengen; maar dan met échte mannen. Al snel vinden ze nog meer werkloze mannen die willen meedoen. Ze hebben echter geen idee hoe te beginnen, dus roepen ze de hulp in van Harold, hun oud manager die tevens werkloos thuis zit. Harold (Ad Knippels) probeert te mannen wat danspassen bij te brengen, maar veel ritme blijkt er niet in te zitten. De voorstelling werkt toe naar het optreden van de zes mannen en dit is dan ook de rode draad van de voorstelling. Naast dat dit genoeg hilariteit oplevert, is er ook ruimte en aandacht voor de persoonlijke levens van deze mannen. Ondersteund hierin zijn de vrouwen, zo vertolkt Brigitte Heitzer op hysterische wijze de alles behalve succesvolle artieste die besluit de muzikale leiding van de stripact op zich te nemen. Ontroerend is hoe Kick Spijkerman het klunzige personage van Martin vormgeeft. Ad Knippels weet de hysterie en behoudendheid van Harold mooi met elkaar af te wisselen. Maar ook Hielke Bierman, Brigitte Nijman en Julia Herfst pakken hun momenten als de vrouwen die moeten aanzien hoe hun (ex)mannen worstelen met hun gevoel van nutteloosheid en minderwaardigheid. Het werkloos zijn valt de mannen allemaal zwaar en dat biedt kans tot spanning in de voorstelling. Echt tot leven komen de emotionele kanten van de personages echter niet. Reden hiervoor is de platheid van de personages die eigenlijk allemaal gebaseerd zijn op stereo-typeringen. Ontroeren doet deze voorstelling niet, maar daar zal het publiek ook niet voor komen.

Muzikale hoogtepunten zijn zeldzaam in deze voorstelling en voor de pauze blijft er muzikaal niet veel hangen. Daarmee kabbelt de voorstelling in de eerste akte rustig door. Na de pauze zitten er wat ontknopingen en dat maakt dat het een stuk vlotter aanvoelt. Plat vermaak blijft afwisselen met hier en daar met wat persoonlijk drama. Hier overwint het vermaak en dat is bij een voorstelling als The Full Monty prima. Verwacht geen hoogstaand theater, maar een mix van flauwe, rake en dubbelzinnige grappen. Dit alles vertolkt door leuke en grappige personages die je verder niet heel erg naar het hart zullen gaan staan. The Full Monty heeft echt wel meer om het lijf dan een stripact, maar indruk maken doet het zelden. Oh en knipper niet de laatste drie seconden van de voorstelling met je ogen; want dan mis je waar het leeuwendeel waar het publiek vol spanning op wacht…

Klik op de foto’s om deze te vergoten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies