Something so Real: Muzikaal en persoonlijk maar weinig pit en power

Als echte musicalliefhebbers hebben we René van Kooten al gezien in heel veel verschillende rollen; Jean Valjean, Tommy DeVito, Gaston, Sweeney Todd etcetera etcetera. Maar op 9 februari, in theater de Speeldoos in Baarn, zagen wij een andere kant van René. Daar gaf hij samen met Ingmar Spaaij en Bram Bol, samen bekend als de band Shifting Daylight, het intieme theaterconcert Something so Real.

René neemt vooral de plek in van leadzanger, ondersteund met gitaarspel. Bram Bol zet daar de tweede stem bij, ook ondersteund met een gitaar. Maar vooral multi-instrumentalist Ingmar Spaaij valt op. Hij bespeelde in totaal wel meer dan tien instrumenten, waarvan een aantal totaal onbekend bij het publiek. Met deze variatie van instrumenten vult hij de zang en het gitaarspel aan met originele muzikale geluiden. In totaal werden er ongeveer 18 instrumenten bespeeld door de mannen.

Natuurlijk werden er een paar musicalnummers gespeeld, zoals ‘I Got Life’ uit Hair en ‘Bring Him Home’ uit Les Miserables. Echter speelden René, Bram en Ingmar voornamelijk hun eigen muziek aangevuld met wat andere covers. Het geheel werd door René zelf aan elkaar gepraat, door middel van persoonlijke verhalen.

Waar René en zijn mannen de covers origineel benaderden – ze speelden ‘Billie Jean’ van Michael Jackson met een banjo – zo klonken de eigen nummers wat eentonig. Het muzikale talent spatte van het podium af, maar afgezien van de mooie teksten misten de eigen geschreven nummers wat pit en power. De keuze voor het toevoegen van een paar uptempo nummers tussendoor zou het geheel wat meer energie geven.

Deze energie was echter wel weer terug te vinden in de overgave waarmee René van Kooten zingt. We weten allemaal dat René een goede zanger is, maar tijdens deze avond bewees hij maar weer dat hij meer is dan alleen die musicalman. Zelf vertelt hij: ‘’Het leukste aan het geven van een klein intiem concert is de reactie van de mensen en het maken van muziek met vrienden. Vooral het proberen in een liedje iets te vertellen en dat te kleuren in sferen.‘’. 

Voor een avond genieten van René van Kooten en zijn band Shifting Daylight zit je bij Something so Real goed. Persoonlijke verhalen mengen zich met eigen en gecoverde nummers. René en zijn mannen touren nog tot en met 25 mei door Nederland.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies