In de Vlaamsche Pot: vernieuwd maar nog net zo leuk

In de voorstelling ‘In de Vlaamse Pot’ keren we terug naar de immens populaire tv komedie serie uit de jaren 90. Daarin volgen we de perikelen van het restaurant dat wordt gerund door het echtpaar Karel (Bas Muijs) en Lucien (Onno Innemee) en hun twee werknemers Frits (Arijan van Bavel) en Dirkje (Bettina Holwerda-Bakkum). Connie (Sabine Beens), een oude vriendin van Lucien, komt een reservering maken voor haar klanten onder de schuilnaam Van Buren. Frits en Karel zijn er direct van overtuigd dat het om een reservering van de koninklijke familie gaat. Maar ondanks deze spannende reservering vertrekt Karel ineens met een vergiet en een vork naar zijn broer op het platteland, zonder Lucien ook maar enige uitleg te geven van wat er aan de hand is. Als blijkt dat Connie haar zinnen heeft gezet op het in bed krijgen van Lucien, en Frits een erfenis van een rijke oom krijgt, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een klucht vol herkenbare situaties.

Voor wie de serie vroeger op tv bekeek, zoals deze recensent, is ’In de Vlaamse Pot’ op het toneel een feest van herkenning. Met name de verhaallijnen en de karakters van de hoofdpersonen zijn exact zoals ik ze mij herinner. ‘In de Vlaamse Pot’ leent zich goed voor een klucht. Er is eigenlijk maar één ding wat niet zo goed uit de verf komt. Het heen en weer rennen en het slaan met deuren, wat zo’n herkenbaar element van een klucht is, wordt hier slechts fysiek uitgespeeld. In een “doorspoel scène” is de cast te zien terwijl ze heen en weer rennen en de openingstune van de originele serie klinkt. Hoewel het doet denken aan een typische deuren scène uit een klucht mist het humoristische element en de scène voelt daarom ook wat lang.

Sterren van de avond zijn Sabine Beens en Onno Innemee. Hun perfecte komische timing en sublieme samenspel maken hun scenes de grappigste van de voorstelling. Desalniettemin is de rest van de voorstelling ook zeer grappig. Bas Muijs zet een geloofwaardige Karel neer en hoewel zijn rol niet de grappigste is maakt zijn spel het mogelijk dat anderen en de situaties in zijn geheel grappig kunnen zijn. Bettina Holwerda en Arijan van Bavel zetten een heel andere Frits en Dirkje neer dan die in de originele tv-serie maar ook hun invulling van de rollen werkt wel degelijk erg goed.

Voor de liefhebber van kluchten en komedie in het algemeen of ‘In de Vlaamse Pot’ in het bijzonder is dit een absolute aanrader. ‘In de Vlaamse Pot’ is nog in heel Nederland te zien tot en met 28 april 2018.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies