Evita terug op de planken: “Het móet gewoon gespeeld worden”

Tien jaar geleden ging Nederland ‘op zoek naar Evita’. Brigitte Heitzer vertolkte vervolgens de titelrol in de Joop van den Ende-productie. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Evita in première ging op West End en volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Eva Péron (Evita) werd geboren. Daarom kruipt de actrice dit theaterseizoen voor De Graaf & Cornelissen Entertainment terug in de huid van de First Lady van Argentinië. “Ik had niet gedacht dat ik nog in the picture was.”

Nadat de cast – die verder wordt aangevuld door Esmée Dekker (minnares en alternate Evita), René van Kooten (Ché), Marijn Brouwers (Juan Péron), Yoran de Bont (Magaldi) en een rijk ensemble –in hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam onthaald is met bandoneonmuziek, vertelt Heitzer dat ze uitging van een Op zoek naar Evita 2.0.

Verrassing
“Ik kreeg wel een soort van buikpijn toen ik hoorde dat Evita opnieuw kwam, ik dacht: ‘Oh, ik wil het weer doen!’ Ik zou daar nog niet klaar mee zijn.” De actrice, die momenteel te zien is in The Full Monty van dezelfde producent, schreef de rol niet af, maar ging er wel vanuit dat iemand anders de rol zou gaan spelen. “Het was een verrassing toen zij mij alsnog vroegen om de rol te aanvaarden.”

Non-replica
De cast is anders dan tien jaar geleden en ook zullen er andere arrangementen gebruikt worden. “Dat is alleen de buitenkant van het plaatje. De creatives en regisseur Paul van Ewijk zullen een hele andere kijk hebben dan Matthew Ryan destijds, een andere manier om dingen te vertellen of naar voren te brengen.” Producent Hans Cornelissen vult haar aan: “Het is een non-replica versie, dus niet de exact bestaande versie. Dat betekent dat we onze eigen visie er op kunnen loslaten. Evita wordt een doorgecomponeerde musical met negen live muzikanten, met wie we ook op tour gaan. Alles is muzikaal, gezongen en gedanst. We hebben dat nog nooit gedaan, dus dat maakt het ook leuk voor ons. Dat alles bij elkaar maakt het een geheel nieuwe musical.”

Nog steeds een mythe
Of Heitzer nu ook een andere draai aan het personage geeft, gaat ze nu nog niet beslissen. “Ik neem gewoon alles mee van wat ik de vorige keer geleerd heb – en dat is echt heel veel – maar ik ga daar wel opnieuw naar kijken.” Zo is ze de biografie over Evita al opnieuw aan het lezen, waar ze nog steeds verbaasd over raakt. “Er is zo veel over haar te vinden. Niet alleen in de zin van ‘vinden’ in boeken of op internet, maar ook in ‘vinden’ qua mening. Het is zo’n bizarre vrouw, joh!”

“Het is zo’n waanzinnig kort levensverhaal, wat zij heeft bereikt in die 33 jaar dat ze geleefd heeft”, vertelt ze enthousiast. Het verhaal gaat over Eva Péron, een tweederangsactrice afkomstig van het Argentijnse platteland, die zich opwerkt tot First Lady en machtigste vrouw van Argentinië. Cornelissen: “Ze was geliefd bij het volk, maar werd gehaat door de elite. Een vrouw die tot het uiterste ging en door het noodlot jong stierf. Een heilige, maar ook een hoer. Een vrouw die nog steeds een mythe is.”

Tot in den treure herhaald
Destijds raakte Heitzer het publiek ontzettend in Evita, waardoor mensen ook getriggerd waren om naar een musical te komen. “Het was toch wel weer even van: ‘Wow! We gaan naar de musical Evita toe!’”

Producent Hans Cornelissen hoopt dat dit tien jaar later ook het geval is. Het is de vierde keer dat Evita in Nederland te zien zal zijn. Ondanks dat het in de Nederlandse musical- en theaterwereld steeds meer een trend lijkt te zijn geworden om oude voorstellingen nieuw leven in te blazen, is hij niet bang dat theaterliefhebbers zullen balen dat De Graaf & Cornelissen Entertainment niets ‘nieuws’ op de planken brengt. “Er zijn een aantal titels – zowel qua toneel als musical – die in alle grote wereldsteden op alle belangrijke wereldpodia eens in de 5 à 10 jaar terugkeren. Dat zijn titels die zich zó bewezen hebben en waar men toch behoefte aan heeft, dus die zullen altijd weer terugkomen. Bovendien zijn de eerste twee versies in Nederland toch wel écht lang geleden (van 1987 tot 1989 opgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met Vera Mann en Janke Dekker als Eva Péron en van 1995 tot 1997 door Joop van den Ende, toen met Pia Douwes en Doris Baaten in de titelrol, red.).”

Ook Heitzer is stellig: “Nee, nee, nee. Zo werkt het niet.” Volgens de actrice wordt Shakespeare ook tot in den treure herhaald. “Als een stuk goed is, dan blijft het gespeeld worden. Dat is met Evita ook zo. Het is een heel goed stuk dat overal, ergens ter wereld, altijd wel gespeeld wordt, omdat het gewoon gespeeld móet worden. De muziek moet gehoord en het verhaal moet verteld. Nee, daar ben ik hélemaal niet bang voor!”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies