The Color Purple brengt een stukje Broadway naar Nederland

Afgelopen maandag, 16 april, beleefde The Color Purple haar koninklijke première in een artistiek opgebouwd theater in de NDSM loods in Amsterdam-Noord. Op Broadway was deze musical al een grote hit en sleepte meerdere Tony Awards in de wacht. Hoog tijd voor Nederland dus om met deze veelbelovende musical over tegenslagen, misbruik en liefde kennis te maken.

The Color Purple speelt zich af in het zuiden van Amerika in de tijd waarin de slavernij net afgeschaft is, maar de gevolgen nog altijd voelbaar zijn. De hoofdpersoon Celie (Naomi van der Linden) wordt op 14-jarige leeftijd op brute wijze gescheiden van haar zusje Nettie. Ze komt in handen van de gewelddadige Mister (Edwin Jonker) die haar misbruikt en kleineert. Ondanks alle tegenslagen weet ze, mede dankzij vriendin Sofia (Jeannine La Rose) en de rondreizende zangeres Shug Avery (Ana Milva Gomes), haar persoonlijke geluk terug te vinden.

Het verhaal begint met de introductie van de twee 14-jarige zusjes Celie en Nettie. Deze rollen worden gespeeld door volwassen actrices. Dit zorgt ervoor dat het acteerwerk helaas soms wat kinderachtig over kan komen. Deze keuze is echter wel mooi voor de loop van het verhaal, aangezien op deze manier extra goed te zien is hoe de onbevangenheid die de actrices neerzetten in hun ‘kinderrollen’ omslaat in angst op latere leeftijd.

Wat erg opvalt aan de vrouwelijke hoofdrolspeelsters is dat ze ieder hun eigen sterke kracht hebben en ze elkaar hierdoor versterken. Ana Milva Gomes heeft duidelijk de sterkste zangstem en blaast het publiek  omver met het nummer ‘Vind het Knopje’ . Het acteerwerk van Jeannine La Rose is briljant. Ze zet Sofia niet alleen als een hele sterke vrouw neer, maar doet dit ook met de nodige dosis humor. De  hoofdrol is weggelegd voor Naomi van der Linden, die straalt als Celie. In het grote nummer ‘Ik Ben Hier’ pakt ze net niet helemaal haar moment door het ontbreken van extra kracht in haar zangstem. In de kleinere, ontroerende nummers komt haar stem beter tot zijn recht en weet ze zeker te overtuigen als Celie.

The Color Purple heeft alle ingrediënten om ook in Nederland een groot succes te worden. Alles klopt en juist daarom is het zo mooi dat ook het Nederlands publiek nu kennis kan maken met deze prachtige musical. The Color Purple is nog te zien tot 10 januari 2019 in verschillende theaters in Nederland.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies