Monumentale jubileum Soldaat van Oranje

Om de geschiedenis door te geven aan volgende generaties werd afgelopen maandag een monument onthuld in de TheaterHangaar in Katwijk.

Tijdens het 5 jarig jubileum van Soldaat van Oranje, op 30 oktober 2015, werd samen met de burgemeesters van Katwijk, Wassenaar en Noordwijk al een prototype onthuld, een driedimensionale V die bedoeld was om te vullen met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog die niet vergeten mogen worden.

Herinneringen
‘De herinneringen, ze zijn er nog.’ Met die woorden riep Anne-Wil Blankers, koningin Wilhelmina in de musical, heel Nederland op om voorwerpen uit de periode ’40-’45 in te sturen. Na vele inzendingen werd Rob Snoek van Snoek Style aangewezen om de voorwerpen vorm te geven in het monument, dat geproduceerd is door Remco Janowitz, Paulo Marques, Waseem Khan en Appie Raja van Eiso Bergsma.

Persoonlijke verhalen
Het gedenkteken werd  ter ere van het 7,5 jarig jubileum van Soldaat van Oranje onthuld door kinderen van basisschool Dubbelburg uit Valkenburg, samen met Eddy Jonker, Engelandvaarder en initiatiefnemer van Museum Engelandvaarders – waar ook het een ander te vinden is over ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema – en Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 & 5 mei.

Screenshot uit ‘Making Of – V-monument’ | Fotografie V-monument: Justin Nan – Deep Thought Productions

In de transparante V staan diverse voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld. Ieder voorwerp heeft een eigen verhaal, dat op een scherm, in een speciaal voor het jubileum gemaakt boekwerk én een eigen website wordt verteld. “Het zijn persoonlijke verhalen met een persoonlijke geschiedenis, om de oorlog van macro- naar microniveau te brengen”, vertelt producent Fred Boot. “Eigenlijk hetzelfde wat Soldaat van Oranje met de musical doet: zorgen dat het publiek gaat praten en nadenken over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en hoe we zijn gevormd.”

Herdenken
Met Dodenherdenking en Bevrijdingsdag voor de deur, vinden de initiatiefnemers van het glazen kunstwerk het belangrijk om stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers. “Dit nooit meer. Nergens.”

Na de toekomstige laatste voorstelling van Soldaat van Oranje krijgt het monument een definitieve plek in de gemeente Katwijk.

Kijk hieronder de onthulling terug, via onze Facebook live-stream.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies