Het Pauperparadijs is een rijke vertelling over armoede

In 2016 ging te Veenhuizen in het Bedelaarsgesticht de locatievoorstelling “Het Pauperparadijs” in première. Na een succesvolle reeks voorstellingen, keerde de show in 2017 terug naar Veenhuizen. Deze zomer haalt Koninklijk theater Carré de voorstelling naar Amsterdam. Een muzikale geschiedenis vertelling over armoede, politiek en overleven.

De geschiedenis van De Maatschappij van weldadigheid (19e eeuw), ook wel het zogenoemde “Pauperparadijs”, is wellicht niet bij iedereen bekend. Dit maakt echter niet dat dit verhaal niet verteld moet worden. In de voorstelling, die gebaseerd is op het gelijknamige boek (geschreven door Suzanna Jansen) volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis (Steyn de Leeuwe). Wanneer hij samen met zijn zusje en andere wezen van het bed wordt gelicht en gedeporteerd naar Veenhuizen wacht hem een zware tijd. Te midden van al het leed vind Theunis liefde bij bewakersdochter Cato (Margreet Boersbroek). Hun liefde die niet mag bestaan en de strijd tegen het gezag maken het leven ondragelijk. Het leven in Veenhuizen is alles behalve makkelijk. De Maatschappij van weldadigheid waar de kinderen terecht komen is opgericht door Johannes van den Bosch (Dragan Bakema). Deze idealistische onderneming om heersende armoede uit te roeien doormiddel van heropvoeding loopt echter anders dan Van den Bosch voor ogen had en mondt uit in een drama.

Het Pauperparadijs” vertelt een duister stuk geschiedenis. De vertelwijze die script schrijver en regisseur Tom de Ket heeft gekozen resulteert er echter in dat de voorstelling nooit te zwaar wordt.  Paul R. Kooij speelt de verteller. Als verteller draagt hij meerdere rollen in het verhaal, maar stapt hij met regelmaat uit het verhaal om zich rechtstreeks te richten tot het publiek. Hiermee brengt hij een bepaalde broodnodige luchtigheid in de voorstelling. Ook legt hij met zijn rol als verteller in dialoog met Dragan Bakema als Johannes van den Bosch een interessante link naar de wijze waarop de huidige politiek armoede bestrijd.

Het Pauperparadijs is een boeiende vertelling van De Ket die boeit van begin tot eind. Met schilderachtige, veelal doch duistere projecties worden sfeervolle toneelbeelden gecreëerd waarin de acteurs altijd voorop staan. Ondanks dat de voorstelling als “Theaterspektakel” wordt verkocht krijgt het spektakel aspect nooit de overhand waardoor de personages centraal blijven staan. Noemenswaardig is de eerste scene waarin de armoede uit die tijd in de Jordaan wordt uitgebeeld. De kolkende mensenmassa die over elkaar buitelt in deze scene roept een benauwend gevoel op. Meer tekenend had deze scene niet kunnen zijn. Lavalu componeerde rauwe muziek die de voorstelling omlijst en de songs die de personages zingen. Ondanks dat de voorstelling niet geprogrammeerd wordt als musical, kan deze door de songs van Lavalu zeker wel zo worden bestempeld.

Het Pauperparadijs is een rijke vertelling over armoede en overleven en is nog tot en met 5 augustus te zien in Koninklijk theater Carré.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies